top of page

Kako unosom namirnica s histaminom mogu pogoršati simptome menopauze?U menopauzi ste, a još uz to vam se pojavljuju simptomi poput crvenila, osipa, nadutosti ili glavobolje nakon što popijete čašu najdražeg crnog vina ili nakon što pojedete par komadića tvrdog sira? Ako ste se pronašli u navedenom, mogao bi vas zanimati ovaj članak.


Ponekad jedva čekamo prestanak menstruacije, menstrualnih bolova, tuge zbog toga što se godišnji i odlazak na more poklope baš sa menstruacijom i dok se svi kupaju u moru, mi ležimo u apartmanu, no menopauza donosi neke druge simptome.


Perimenopauza, period prije ulaska u menopauzu, i menopauza mogu predstavljati jedno vrlo teško razdoblje za mnoge žene popraćeno nizom fizičkih i emocionalnih simptoma, uključujući valunge, „brain fog“, umor, loš san, promjene u raspoloženju i mnoge druge.


No, jeste li znali da postoji veza između intolerancije na histamin i menopauze? Poznato je da intolerancija na histamin može pogoršati simptome menopauze.


Što je to histaminska intolerancija?


Histamin je molekula koja pomaže vašem tijelu da se riješi alergena kao dio vašeg imunološkog odgovora, a postaje problem samo ako ga u tijelu ima u prevelikoj mjeri. Ako tijelo ne može razgraditi sav višak histamina, on se nakuplja te dolazi do pojave niza simptoma.


Prema tome, histaminska intolerancija je neravnoteža između unesenog histamina, histamina koji se nalazi u tijelu te njegove razgradnje. Tijelo nema sposobnost razgraditi višak histamina te u tom slučaju nastaje histaminska intolerancija. U normalnim okolnostima, enzim diamin oksidaza (DAO) razgrađuje histamin unesen hranom te ne dolazi do njegovog nakupljanja.


Osim hrane koja utječe na povećanje razina histamina te nedostatak DAO enzima, na razine histamina mogu utjecati i određene bakterije.


Simptomi intolerancije na histamin uključuju sljedeće:


 • Povraćanje

 • Dijareja

 • Svrbež kože, očiju, ušiju i nosa, osip, ekcem

 • Crvenilo oči

 • Oticanje lica

 • Stezanje u grlu

 • Poteškoće u regulaciji tjelesne temperature

 • Niski krvni tlak

 • Ubrzan rad srca, lupanje srca, vrtoglavica

 • Umor

 • Zbunjenost, „brain fog“

 • Razdražljivost, anksioznost

 • Začepljenost ili curenje nosa, sezonske alergije, astma

 • Migrene i glavobolje

 • Refluks

 • Abnormalni menstrualni ciklus

 • Predmenstrualni sindrom (PMS)


Više o histaminskoj intoleranciji pročitajte na našem blogu ovdje.


Kao što možete primijetiti, neki od simptoma histaminske intolerancije slični su simptomima menopauze, a kod nekih se žena stanje čak može pogoršati tijekom menopauze zbog hormonalnih fluktuacija koje smanjuju razinu enzima koji razgrađuju histamin.


Jeste li znali da žene obično imaju više histamina od muškaraca?


To je zato što žene imaju više estrogena!


Histamin, estrogen i progesteron usko su povezani i moraju biti savršeno uravnoteženi za idealno zdravlje i funkcioniranje. Estrogen ima mnogo uloga u vašem tijelu, a jedna od njegovih funkcija uključuje poticanje mastocita u vašem tijelu da stvaraju više histamina. To, naravno, može povećati šanse za histaminski odgovor i intoleranciju na histamin.


Budući da žene obično imaju više estrogena od muškaraca, nije iznenađujuće da imaju i veći rizik od intolerancije na histamin.


Ako imate normalnu razinu estrogena i živite zdravim načinom života održavajući normalnu razinu histamina, to ne bi trebao biti problem. Međutim, ako se već borite s intolerancijom na histamin i/ili dominacijom estrogena, ovo može postati začarani krug.


Estrogen će potaknuti vaše mastocite da oslobađaju histamin u tijelu. Povećana razina histamina dovest će do više estrogena. Kao odgovor, sav taj dodatni estrogen potaknut će vaše mastocite da proizvode još više histamina, što će dovesti do više estrogena. A ciklus se nastavlja što dovodi do sve više i više simptoma.


Ovo također objašnjava zašto možda imate više problema povezanih s histaminom tijekom određenih razdoblja vašeg ciklusa. Kada je razina estrogena viša od razine progesterona, veća je vjerojatnost da ćete doživjeti određene simptome nepodnošenja histamina.


Budući da razina estrogena pada tijekom menopauze, možda se pitate kako se intolerancija na histamin može povezati s vašim simptomima menopauze, no čak i u takvoj situaciji s niskom razinom hormona može doći do toga da ipak estrogen bude viši od progesterona s obzirom na to da je poznato da razina progesterona pada brže od estrogena te i u tom slučaju možemo govoriti o dominaciji estrogena.


Osim što potiče vaše mastocite da oslobađaju više histamina, estrogen također može smanjiti razinu vašeg enzima DAO koji je odgovoran za razgradnju viška histamina. Ako nemate dovoljno DAO enzima, rizik od nakupljanja histamina i intolerancije na histamin je visok. Dakle, dominacija estrogena ne samo da uzrokuje prekomjerno oslobađanje histamina, već može spriječiti vaše tijelo da učinkovito očisti ovaj višak.


Kako mogu ublažiti simptome intolerancije na histamin?


 1. Smanjite unos hrane s visokim udjelom histamina ili ju u potpunosti izbjegavajte (fermentirani proizvodi, suhomesnati proizvodi, rajčica stari sirevi, vino i pivo te školjke).

 2. Smanjite porcije hrane i jedite sporije.

 3. Uključite u prehranu protuupalne namirnice poput kurkume, lisnatog povrća, namirnica bogatim omega 3- masnim kiselinama, vitaminom C, kvercetinom.

 4. Suplementirajte DAO enzim ukoliko se krvnim testom ispostavi da ga imate premalo.

 5. Stavite crijevni mikrobiom u ravnotežu.


Comments


bottom of page