top of page
Gut-microbiota-a-potential-biomarker-for-age-status-say-researchers.jpg

Analiza stolice

Analizom uzorka stolice omogućujemo vam uvid u stanje i funkcionalnost vaših crijeva uzimajući u obzir činjenicu da promijenjeni crijevni mikrobiom (disbioza) može utjecati na razvoj i progresiju mnogobrojnih stanja.

Razrade analiza pružaju vam razne informacije poput stanja crijevne flore, stanja intestinalne sluznice tankog i debelog crijeva, uvid u imunološku i metaboličku funkciju, informaciju o prisutnosti crijevne hiperpermeabilnosti „syndrom Leaky gut“ itd.

Metaforički rečeno, informacije „iz prve ruke“ daju vam priliku da preuzmete kontrolu nad vašim probavnim tegobama.

Ljudsko crijevo nastanjuje niz raznih mikroorganizama od kojih najveću i najvažniju skupinu čine bilijuni crijevnih bakterija. Ti mnogobrojni pomoćnici „ugnježđuju” se na unutrašnjoj sluznici crijeva i čine funkcionalan organ kojeg nazivamo „crijevna mikroflora“.  

Crijevo je najvažniji dio imunološkog sustava. Ovdje se nalazi 80% našeg imunološkog sustava.

Mikrobiom je od vitalne važnosti za razvoj imunološkog sustava i homeostazu cjelokupnog organizma. Promjene u mikrobnom sastavu i njegovoj funkciji utječu na  nastanak neravnoteže u drugim sustavima.

Koristeći se najmodernijom tehnologijom i neinvazivnim metodama analize biološkog materijala, ove analize mogu pomoći pri utvrđivanju temeljnih uzroka tegoba pritom dajući uvid u strukturu mikrobioma koji obuhvaća :

  • detekciju smanjene bioraznolikosti

  • detekciju nestabilnog intestinalnog miljea

  • detekciju sindroma crijevne propusnosti tzv. „leaky gut

  • detekciju upalnih promjena intestinalne sluznice

  • mogući sindrom bakterijskog prerastanja (SIBO)

  • detekciju stupnja aktivnosti intestinalno-imunološkog sustava

  • uvid u digestiju hranjivih tvari

PROFILI

profili1.JPG

DODATNE ANALIZE

dodatni 1.JPG

DJECA

istockphoto-134017246-612x612.jpg

POJEDINAČNI PARAMETRI

pojedinačni 1.JPG

PARAZITI + BAKTERIJE I GLJIVICE

Lab-Web-scaled.jpg

SIBO

image.webp

Više od 30% stanovništva pati od nejasnih abdominalnih simptoma, koji se manifestiraju kao nadutost, ponovljeni proljev, zatvor, grčevi u trbuhu ili povraćanje. Mogući uzroci su nedostatak probavnih enzima ili žučnih kiselina (maldigestija), poremećaj enteralne apsorpcije hrane (malapsorpcija) ili prehrana koja je izrazito bogata mastima i proteinima (pothranjenost).

U Njemačkoj se godišnje registrira više od 70 milijuna bolesti gastrointestinalnog trakta. Uzroci uključuju infekcije, nezdravu prehranu, lijekove, psihološki stres, dentalne otrove i druge toksine. Širok raspon laboratorijskih dijagnostičkih analiza može se koristiti za razjašnjenje gastrointestinalnih simptoma, od otkrivanja poremećene crijevne mikroflore do otkrivanja poremećene crijevne propusnosti.

iStock-1273331692-IBDisanacronymoncubes.jpg
physician_female_patient_teddy_bear_961x640_73238.jpg

Upalna bolest crijeva (IBD) u djece

Već 15 godina primjećuje se da je udio djece i mladih oboljelih od IBD-a u stalnom porastu. Incidencija u Njemačkoj je trenutno oko 12 na 100.000. Vrhunska dob je oko doba puberteta, četvrtina oboljelih pati od posebno agresivnih tokova. Osim genetske predispozicije i rođenja (djeca u odjelu su zahvaćena češće nego normalna rođenja) ili ranog odvikavanja, epigenetski čimbenici kao što su prehrana, pušenje ili učestalost liječenja antibioticima igraju važnu ulogu. Svi oni utječu na sastav crijevnog mikrobioma, pa ova tema sve više privlači interes znanstvenih istraživanja IBD-a – kao i drugih autoimunih bolesti.

U kontekstu koncepta multimodalne terapije, liječenje crijevne sluznice i crijevnog mikrobioma moćno je oružje za postizanje veće kontrole nad crijevnom upalom i procesom autoimune disregulacije.

bottom of page