top of page

Sve što trebate znati o histaminu

 


Popili ste samo jednu čašu vina na nekoj zabavi, a ne znate što biste od glavobolje? Sama pomisao na umake od rajčice izaziva vam grčeve u trbuhu? Volite jesti tvrde sireve, ali se osjećate napuhano kasnije? Histaminska intolerancija mogla bi biti potencijalni uzrok!

 


Što je histamin?


Intolerancija na histamin nastaje u crijevima!


Histamin je signalna kemikalija koju vaš imunološki sustav oslobađa za slanje poruka između različitih stanica. To je biološki aktivna tvar koja se prirodno pojavljuje u tijelu. Služi kao neurotransmiter i tkivni hormon i stoga je uključen u mnoge fiziološke procese u tijelu.


Histamin ima nekoliko korisnih funkcija poput:

 • slanja poruka vašem mozgu

 • poticanje oslobađanja želučane kiseline kako bi se pomogla probava

 • posrednik je kod alergijskih reakcija i upala

 • sudjeluje u regulaciji sna, apetita, pulsa i krvnog tlaka

 • otpušta se nakon ozljede ili alergijske reakcije kao dio vašeg imunološkog odgovora


Kada ima previše histamina ili se on ne može ispravno razgraditi, to može utjecati na vaše redovne tjelesne funkcije, ali uglavnom je poznat po svojoj ulozi u izazivanju alergijskih i anafilaktičkih simptoma što se definira kao histaminska intolerancija (HIT) ili  "enteralna histaminoza" ili "osjetljivost na histamin iz hrane". Iako se također smatra da je HIT metabolička bolest, čini se da neadekvatna probava uzrokuje višak histamina u cijelom tijelu koji pokreće široku paletu simptoma. Ipak, histamin je također uključen u etiologiju mnogih uobičajenih bolesti


Intolerancija na histamin znači da imate visoke razine histamina u tijelu. To se može dogoditi ako vaše tijelo ne može razgraditi histamin. Može utjecati na više sustava u tijelu, ali gastrointestinalni simptomi su najčešći. Intoleranciju na histamin treba razlikovati od intoksikacije histaminom (otrovanje histaminom). Ekstremno visok unos histamina može uzrokovati simptome trovanja kod ljudi, npr. nakon jela pokvarene ribe.

 

1. Simptomi histaminske intolerancije


Budući da se histaminski receptori nalaze u cijelom tijelu, intolerancija na histamin može utjecati na nekoliko tjelesnih sustava. U maloj studiji iz 2019., sudionici su doživjeli prosječno 11 simptoma, a 96,8% njih imalo je više od 3 simptoma. Simptomi intolerancije na histamin su nespecifični. To znači da se mogu pojaviti kao simptomi drugih stanja, možete imati samo jedan simptom ili više njih. Zbog toga liječnicima često može biti teško dijagnosticirati.


Gastrointestinalni (GI) simptomi su najčešći i uključuju:

 • probavne probleme

 • bolove u trbuhu

 • nadutost

 • proljev

 • zatvor

 • mučnina

 • povraćanje

 

Iako mogu varirati, druge uobičajene reakcije povezane s ovom intolerancijom uključuju:

 • glavobolje ili migrene

 • začepljenost nosa ili problemi sa sinusima

 • umor

 • svrbež kože

 • osip

 • neredovit menstrualni ciklus

 

U težim slučajevima intolerancije na histamin, mogu se javiti:

 • grčevi u trbuhu

 • oticanje tkiva

 • visoki krvni tlak

 • nepravilan rad srca

 • anksioznost

 • poteškoće u regulaciji tjelesne temperature

 • vrtoglavica

 

2. Uzrok intolerancije na histamin

 

Većina histamina u tijelu stvara se u granulama u mastocitima i u bijelim krvnim stanicama (leukocitima) zvanim bazofili. Što znači da Vaše tijelo prirodno proizvodi histamin zajedno s enzimom diamin oksidazom (DAO) koji ga inaktivira. Diamin oksidaza (DAO) je probavni enzim koji se proizvodi u bubrezima, timusu i crijevnoj sluznici probavnog trakta. DAO je odgovoran za razgradnju histamina koji unosite iz hrane. Ako razvijete nedostatak DAO i ne možete razgraditi histamin, mogli biste razviti intoleranciju na histamin.

 

Na razinu DAO enzima i histamina može utjecati neki od čimbenika:

 -          Genetika: mutacija u genu koja uzrokuje da vaše tijelo proizvodi smanjenu količinu DAO enzima. Članovi obitelji mogu dijeliti ovaj problem pa se tako on smatra "nasljednim".

 -          Lijekovi: neki lijekovi mogu privremeno blokirati DAO funkcije ili spriječiti njegovu proizvodnju, to su lijekovi poput sredstva za smanjenje sluzi, kao što je acetilcistein, antiemetici -lijekovi protiv mučnine kao što je metoklopramid, antiaritmici, kao što je propafenon, lijekovi za snižavanje krvnog tlaka, poput dihidralzina, antidepresivi, kao što je amitriptilin.

 -          Gastrointestinalni (GI) poremećaji: GI poremećaji poput upalne bolesti crijeva (IBD) mogu uzrokovati nedostatak DAO.

 -          Prehrana: neka hrana utječe na otpuštanje DAO enzima, odnosno može uzrokovati blokiranje njegovog otpuštanja. Isto tako ako konzumirate previše hrane bogate histaminom, višak histamina može uzrokovati probleme.

 -          Prekomjerni rast bakterija: Kada hranu ne probavljate pravilno, bakterije rastu, neke od bakterija potom uzrokuju proizvodnju prevelike količine histamina, takve bakterije nazivamo „histamine producers“. Uobičajena razina enzima DAO ne može razgraditi povećani histamin u vašem tijelu, uzrokujući histaminsku reakciju reakciju.

 

3. Kako crijevne bakterije utječu na histamin

 

Bakterije su uključene u proizvodnju i razgradnju histamina.


Kada konzumiramo hranu koja sadrži poluesencijalnu aminokiselinu, histidin, određene vrste bakterija unutar crijeva mogu pretvoriti ovu aminokiselinu u histamin. Ova konverzija povećava unutarnje razine histamina - čak i ako se sama hrana ne smatra hranom bogatom histaminom.


U većini slučajeva pretvorba histidina u histamin nije problematična, čak je i korisna, ali za one koji imaju intoleranciju na histamin, može doći do nakupljanja viška histamina u tijelu; a neravnoteža crijevnih bakterija može biti odgovorna za razgradnju histamina. Ako populacija ovih bakterija koje razgrađuju histamin padne prenisko, to također doprinosi kroničnom povećanju unutarnjih razina histamina. Postoji nekoliko razloga zašto se harmonija bakterija unutar vašeg crijeva može poremetiti, uključujući bolest, invaziju patogena, prehrambene čimbenike, upotrebu antibiotika, kronični stres i druge utjecaje iz okoliša i načina života.

 

Zapravo, bakterijska proizvodnja histamina isti je razlog zašto bi osobe netolerantne na histamin trebale izbjegavati fermentiranu hranu (juha od kostiju, kefir, vino, sir). Dok su bakterije zauzete probavom i fermentacijom za proizvodnju vaših vina i sireva, one ih također pretvaraju u hranu s visokim sadržajem histamina!

 

U gotovo svim slučajevima ključna je prehrana koja se temelji na hrani s niskim sadržajem histamina i pronalaženje pravog probiotika za intoleranciju na histamin.

 

Budući da se histamin proizvodi i razgrađuje u crijevima, ugroženo zdravlje crijeva može uzrokovati neuravnotežene razine histamina. Iz tog razloga često postoji sličnost između simptoma prekomjernog rasta bakterija, sindroma iritabilnog crijeva, propusnih crijeva i nepodnošenja histamina. - Targeting Histamine Receptors in Irritable Bowel Syndrome: A Critical Appraisal, Adam Fabisiak, Jakub Włodarczyk, Natalia Fabisiak, Martin Storr, Jakub Fichna, 2017

 

4. Što mogu napraviti da mi bude bolje?

 

4.1. Dijagnosticirati problem – Prije nego što se okrenete rješavanju problema svakako je najbolje posavjetovati se sa svojim liječnikom. Dijagnoza se stoga obično postavlja temeljnom i iscrpnom anamnezom i isključivanjem drugih bolesti ili uzroka. U prilog tome preporučuje se vođenje dnevnika hrane ili simptoma. Osim DAO analize iz krvi kojom se detektira manjak enzima za inaktivaciju histamina dobro je napraviti analizu Histamin u stolici. U normalnim okolnostima, sadržaj histamina u crijevu ostaje prilično nizak. Razlog za to je enzim diamin oksidaza (DAO) koji osigurava razgradnju histamina. Analizom histamina u stolici određuje se sadržaj histamina u stolici.  Sadržaj histamina u crijevima raste kad se pojedu određene namirnice. Osobe s nedostatkom DAO imaju smanjenu sposobnost razgradnje histamina, što rezultira visokom razinom histamina. Ovaj test ne mjeri DAO enzime u stolici, ali visoke vrijednosti histamina u stolici mogu ukazivati na nedostatak DAO. Zato je bitno napraviti obje analize.

 

4.2. Promijeniti prehranu – Ukoliko se dokaže histaminska intolerancija bitno je napraviti korekcije prehrane, što nažalost znači da ćete neke namirnice morati izbaciti ili reducirati iz svog menija. Neke namirnice sadrže histamin, dok neke ne sadrže histamin, ali potiču njegovo otpuštanje u tijelu ili djeluju na način da blokiraju otpuštanje DAO enzima. Osim toga, postoje dokazi da način na koji kuhate hranu može utjecati na razinu histamina u hrani. Na primjer, prženje i roštiljanje imaju tendenciju povećanja razine histamina, dok kuhanje ima tendenciju održavanja ili smanjenja razine.


Namirnice koje sadrže histamin;

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana je hrana nastala djelovanjem bakterija, kvasaca, gljivica i njihovih enzima, koji oksidiraju ugljikohidrate i oslobađaju energiju. Ovi mikroorganizmi mogu biti prirodno prisutni u hrani. Fermentacija zahtijeva točnu količinu mikroorganizama, odgovarajuću temperaturu, pH razinu (ravnoteža kiselog i alkalnog) i sadržaj vlage.

 

Primjeri fermentirane hrane uključuju:

v  Kefir

v  Jogurt

v  Kombucha

v  Kimchi

v  Kiseli kupus

v  Tempe

v  Mišo

v  Kruh od kiselog tijesta

 

Alkohol

Alkohol je piće s visokim sadržajem histamina. Dok su neki alkoholi veći krivci od drugih (tamna pića, crno vino, na primjer). Primjeri alkoholnih pića s visokim sadržajem histamina uključuju:

v  Vino

v  Pivo

v  Jabukovača

v  Tamna alkoholna pića, poput viskija i viskija

Prerađeno meso

Odležani sirevi

Voće

Povrće

Riba

 

Osim namirnica koje sadrže histamin, treba voditi računa i o hrani koja oslobađa histamin. To su tvari koje same po sebi ne sadrže nužno histamin, ali pridonose proizvodnji ili otpuštanju histamina u tijelu. Ovi oslobađači histamina također mogu izazvati simptome intolerancije na histamin, čak i ako se ne progutaju velike količine histamina. Primjeri oslobađača histamina uključuju alkohol, kao i određenu hranu, neke aditive i određene lijekove.

  

4.3. Suplementi – u nastavku donosimo nekoliko suplemenata koji uz eliminacijsku prehranu mogu pomoći u održavanju histaminske intoleracije pod kontrolom.


Probiotik

Probiotici su jedni od najvažnijih dodataka u kontroli histaminske intolerancije na koje treba obratiti pozornost. Apsolutno je bitno voditi računa o odabiru pravih sojeva, jer pogrešna kombinacija bakterija zapravo može pogoršati simptome! To je zato što mnoge "korisne" bakterije zapravo proizvode histamin. Ova proizvodnja je prirodna stoga će kod zdrave osobe koja nije intolerantna na histamin, tijelo lako razgraditi ovaj histamin.

Međutim, kod osoba koje ne podnose histamin, važno je osigurati da u svoj sustav ne dodajete nikakve bakterije koje proizvode histamin i, umjesto toga, uravnotežiti svoj mikrobiom pomoću probiotika koji pogoduju histaminskoj intoleraciji.

 

Od bakterijskih kultura koje ne proizvode histamin istaknti ćemo neke:

Bifidobacterium lactis – Može pomoći u razgradnji histamina i tiramina. - https://www.academia.edu/36784681/Effect_of_different_starter_cultures_on_the_biogenic_amines_production_as_a_critical_control_point_in_fresh_fermented_sausages

Bifidobacterium bifidum

Lactobacillus rhamnosus (osobito GG) – Može pomoći stabilizirati mastocite i smanjiti osjetljivost histaminskih i alergijskih receptora - Probiotic Lactobacillus rhamnosus downregulates FCER1 and HRH4 expression in human mast cells, Anna Oksaharju, Matti Kankainen, Riina A Kekkonen, Ken A Lindstedt, Petri T Kovanen, Riitta Korpela, Minja Miettinen, 2011

 Vitamin C

Kvercetin

Bromelain

Kopriva


 4.4. Izbjegavati stres - Postoji bliska veza između intolerancije na histamin i stresa, zapravo, razine stresa i oslobađanja histamina dramatično utječu jedna na drugu.


Kada je tijelo pod stresom, otpušta hormon stresa kortizol koji pokreće živčani sustav. Os-hipotalamus-hipofiza nadbubrežne žlijezde tada je stimulirana od strane živčanog sustava koji stavlja tijelo u način 'bori se ili bježi'. Ova kaskada događaja signalizira tijelu da je napadnuto i stoga se svi njegovi resursi ulažu u očuvanje energije, što uzrokuje gašenje visokoenergetskih procesa poput probave. Nakon toga uključuje se simpatički živčani sustav; oslobađanje neurotransmitera kao što su adrenalin, noradrenalin i dopamin za izoštravanje osjetila i stavljanje vašeg tijela u stanje pripravnosti za opasnost. Kao dio ovog odgovora na stres, simpatički živčani sustav može dodatno aktivirati imunološki sustav, što dovodi do degranulacije mastocita i oslobađanja još više histamina u krvotok.


Histamin i stres povezani su na ovaj način, a rezultat je da stres povećava oslobađanje histamina.


*Članak je u informativne svrhe u vezi s probioticima i drugim dodacima prehrani te nema namjeru ukazati na to da je bilo koja tvar spomenuta u ovom članku namijenjena dijagnosticiranju, liječenju, ublažavanju ili prevenciji bilo koje bolesti.

 

 

Commentaires


bottom of page