top of page

Kako se nositi sa svojim crijevnim bakterijama i riješiti sindrom propusnog crijeva


  • Vaš probavni sustav je barijera koja pazi da patogeni koji uzrokuju bolesti ne uđu u vaš krvotok.

  • Bolesni crijevni mikrobiom može dovesti do propusnog crijeva – stanja u kojem se na stjenkama vašeg GI trakta stvaraju rupe preko kojih toksini i proteini mogu ući u vaš organizam i doprinijeti bolestima, upalama i alergijama.

  • Simptomi propusnog crijeva uključuju umor, probavne smetnje, probleme s kožom, bol u zglobovima, pa čak i teže bolesti poput dijabetesa tipa 1 i sindroma iritabilnog crijeva (IBS).

  • Prehrana je daleko najvažniji faktor u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma, koji čuva vaš imunološki sustav i probavu.

  • Bakterije u vašim crijevima utječu na cijelo vaše tijelo, uključujući kvalitetu sna, raspoloženje i apetit. Ako je sve u redu, ovi organizmi žive s vama, njihovim domaćinom, u savršenom suživotu. Međutim, na vaš crijevni mikrobiom utječe sve, od vaše prehrane do razine stresa koji podnosite, tako da ako dođe do negativnih promjena možete razviti niz metaboličkih stanja koje dodatno negativno utječu na cijelo vaše tijelo – uključujući sindrom propusnih crijeva. Ovo su stvari koje biste trebali znati o propusnim crijevima, uključujući savjete kako ojačati svoju crijevnu membranu.


Što je sindrom propusnih crijeva?


Vaš probavni sustav, poznat kao i gastrointestinalni (GI) trakt, služi kao prepreka koja vas štiti od vanjskog svijeta. Ako stvari funkcioniraju kako želite, vaš GI trakt dopušta hranjivim tvarima da uđu u organizam, a istovremeno drži patogene koji uzrokuju bolesti podalje.


Crijevni mikrobi imaju važnu ulogu u održavanju integriteta crijevne stjenke. Zdrave crijevne bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline i proteine koji održavaju vašu crijevnu stjenku snažnom.


Crijevni mikrobiom koji nije zdrav može uzrokovati propusna crijeva, što je upravo ono kako zvuči – stanje pri kojem se na stjenkama vašeg crijeva naprave rupe. Sindrom propusnog crijeva, poznat i pod nazivom crijevna hiperpermeabilnost, omogućava sadržaju crijeva da „procure“ u krvotok. Proteini i bakterijski neurotoksini koji na taj način uđu u sustav mogu pokrenuti alergije, autoimune bolesti i upale.



Točan uzrok propusnog crijeva je nepoznat. Neki ljudi imaju više genetskih predispozicija za propusna crijeva, a studije pokazuju da upala može povećati propusnost crijeva.


Što uzrokuje upalu? Stres, teška zloupotreba alkohola, prehrana bogata šećerom i zasićenim mastima, te gluten samo su neki od faktora.


Simptomi propusnog crijeva


Niže su navedeni neki najčešći simptomi sindroma propusnog crijeva:

  • Osjetljivost na određene namirnice

  • Akne ili rosacea

  • Umor

  • Autoimuni poremećaji (hipotireoza, Hashimoto)

  • Debljanje

  • Probavne smetnje i napuhavanje

  • Promjene raspoloženja

  • Depresija

  • Glavobolje

  • Bol u zglobovima

  • Propusno crijevo se među ostalom također povezuje s dijabetesom tipa 1, sindromom upale crijeva (SIC), celijakijom, multiplom skelrozom, astmom i autizmom.


Ako sumnjate da biste mogli imati sindrom propusnog crijeva, pokušajte sa sljedećim protokolom liječenja.


Kako riješiti sindrom propusnog crijeva?


Prehrana je definitivno najvažniji faktor za uspješnu funkciju vaših crijeva. Održavanjem crijevnog mikrobioma u zdravoj ravnoteži, možete ojačati svoj imunološki sustav, poboljšati svoju probavu, eliminirati okolišne toksine iz svog tijela i spriječiti pojavu propusnog crijeva.


1. Birajte hranu s niskom razinom toksina, koja djeluje protuupalno i ima visoku hranjivu vrijednost.

Konzumiranje hrane koja nema upalno djelovanje pomaže rastu dobrih crijevnih bakterija i sprečava loše bakterije da preuzmu kontrolu. To bi izgledalo ovako:

  • Smanjite šećer i alkohol: Šećer hrani loše bakterije i potiče prekomjeran rast kvasaca i candide, što oštećuje vaša crijeva. Prekomjerno konzumiranje alkohola smanjuje raznolikost bakterija u vašim crijevima.

  • Konzumirajte raznoliku cjelovitu neprerađenu hranu: Unosom raznolike hrane uvest ćete mnoge različite dobre bakterije u svoj biom, što će ojačati vaša crijeva.[8]Uravnotežena crijevna raznolikost također vodi do integriteta crijeva i pravilne funkcije imunološkog sustava. Kupujte na vašoj lokalnog tržnici – crijevne bakterije su srodnici bakterija iz tla, tako da lokalna hrana čini crijeva sretnima.

  • Izbjegavajte antinutrijente: Antinutrijenti su toksini iz hrane koji uzrokuju upalu. U nekim slučajevima dovode do teških crijevnih i autoimunih reakcija. Izbjegavajte toksine iz plijesni (mikotoksine), lectine, fitate i oksalate. Hrana s antinutrijentima također uključuje i soju, žitarice, grahorice, te sirove krstašice poput kelja i špinata.

  • Konzumirajte hranu koja hrani dobre bakterije: batat, mrkva, šparoge i bundeva sadrže prebiotička vlakna koja potiču rast dobrih bakterija. Hrana bogata probioticima poput ukiseljenog povrća i kefira može također pomoći kod unosa dobrih bakterija, ali morate pažljivo birati svoje izvore probiotika.

  • Preskočite konvencionalne pasterizirane mliječne proizvode: Pasterizirani mliječni proizvodi su štetni za vaša crijeva jer stvaraju upalne proteine, ubijaju korisne bakterije, te eliminiraju važne enzime zbog čega otežavaju probavu laktoze. Neki su ljudi osjetljiviji na mliječne proizvode, ali ako želite da su vam crijeva zdrava, nabolje je da ih općenito izbjegavate.


2. Pomognite dobrim bakterijama uz dodatke prehrani

Osigurajte dobrim bakterijama u svojim crijevima dovoljno hrane kako bi bile jake.

  • Prebiotici: Prebiotici hrane cijevne bakterije koje proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA). Ove hranjive tvari daju gorivo stanicama crijevne sluznice koje održavaju crijevnu membranu netaknutom i zdravom.

  • Probavni enzimi: Vaše tanko crijevo, gušterača, želudac i žlijezde slinovnice proizvode enzime koji pomažu u razgradnji hrane tako da iz nje možemo apsorbirati hranjive tvari. Kad dođe do propusnog crijeva, enzimi često prestanu raditi. Uklanjanje inhibitora enzima poput žitarica i mahunarki i korištenje visokokvalitetnih dodataka za uravnoteženje probave može poboljšati opću probavu i apsorpciju vitamina.

  • Betain HCL: Betain HCL može pomoći u razgradnji masnoća i probavi proteina kod ljudi koji imaju niske razine želučane kiseline zbog autoimunih bolesti ili godina.

  • Aktivni ugljen: Aktivni ugljen je star i znanstveno utemeljeni lijek. Apsorbira endotoksine koji uzrokuju gastrointestinalne bolesti i uklanja toksine iz procesirane, niskokvalitetne hrane.

  • Kolagen: Kolagen je vezivno tkivo većine struktura u našem tijelu. Uvođenjem dodataka kolagenskih proteinaili juhe od kostiju u vaš režim prehrane, dobivat ćete ključne aminokiseline koje su neophodne za oporavak tkiva tijekom liječenja stjenke želuca i probavnog trakta. Kolagen također poboljšava probavu: potiče proizvodnju klorovodične kiseline, iste kiseline koje tijelo prirodno proizvodi u želucu, te privlači vodu u GI trakt kako bi pomogla u kretanju hrane.

  • L-glutamin: Ova protuupalna aminokiselina je neophodna za liječenje propusnog crijeva tako da potiče rast i oporavak vašeg GI trakta. Djeluje kao tjelohranitelj vašim crijevima jer prekriva stanične stjenke i rješava se neželjenih napasti.


3. Antibiotike koristite oprezno


Neovisno o tome koliko se trudite oko prehrane, sve ćete uspjehe pokvariti ako se previše oslanjate na određene lijekove. Zapadna medicina voli propisivati antibiotike koji štete crijevima za sve, od akni do obične prehlade. Ovi lijekovi ne ubijaju samo patogene bakterije, već zajedno s njima i cijeli niz drugih važnih mikroba. Ako ste na privremenoj neophodnoj kuri antibioticima, poslušajte ove savjete kako obnoviti crijevnu floru.


4. Krenite od malih nogu


Vaš se mikrobiom počinje stvarati od rođenja. Djeca rođena carskim rezom imaju smanjenu raznolikost i drugačiji sastav mikrobiote od djece koja su rođena vaginalno. Nakon toga, dijete stvara svoj mikrobiom kroz prehranu – a razlike u crijevnom biomu zavise o tome je li dijete dojeno ili hranjeno adaptiranim mlijekom.


Optimiziranje prehrane vaše djece može ih spremiti za uspjeh. Iznenadili biste se koliko se bolje ponašaju kad su snažni i osjećaju se dobro. Za dodatnu dozu dobrih bakterija, pustite ih da trče po vani – bosonogi.



5. Riješite se stresa

Uz dijetu, upravljanje stresom jedan je od najboljih načina za zacjeljivanje vašeg crijevnog mikrobioma. Studije pokazuju da stres utječe na osovinu crijeva-mozak, što je drugi naziv za put koji povezuje vaša crijeva s vašim mozgom. Stres može dovesti do smanjene apsorpcije hranjivih tvari, proizvodnje enzima, oksigenacije i protoka krvi do GI trakta.


Imate više do 100 trilijuna stanica u svojim crijevima i one utječu na baš sve što vaše tijelo radi. Kad se brinete za zdravlje svojih crijeva, osjećat ćete se boljom, izvanrednijom verzijom sebe – a tko to ne bi htio?


IZVORI:

https://blog.bulletproof.com/fix-leaky-gut-syndrome/

bottom of page