top of page
Search

Intolerancija na vino: uzroci, simptomi i što poduzeti


Mnogi ljudi mogu doživjeti neugodne simptome nakon konzumiranja vina, no razlozi nisu uvijek očiti. Radi se o fenomenu koji može biti uvjetovan raznim mehanizmima, od enzimske intolerancija do reakcija na komponente vina. Prema istraživanju provedenom 2010. u Mainzu u Njemačkoj, više od 7 % odraslih ispitanika prijavilo je simptome slične alergijama ili intoleranciji nakon pijenja vina, a učestalost je bila nešto viša kod žena.


ree

Mogući uzroci simptoma


1. Sulfiti i alergije na dodatke – Vino sadrži sulfite i druge aditive koji kod osjetljivih osoba mogu izazvati reakcije poput crvenila, svrbeža ili začepljenja nosa. Reakcije nisu nužno imune prirode, ali podsjećaju na alergiju.

2. Histamin i enzim DAO – Histamin je biogeni amin koji je prisutan u fermentiranoj hrani poput vina. Kod osoba s niskom aktivnošću enzima DAO, koji razgrađuje histamin, može doći do nagomilavanja histamina i pojave simptoma poput glavobolje, začepljenog nosa ili crvenila kože.

3. Metabolička netolerancija alkohola – Kod pojedinaca koji ne metaboliziraju alkohol učinkovito, čak male količine vina mogu izazvati simptome poput crvenila lica, mučnine, lupanja srca i glavobolje.


Klinička manifestacija: što se najčešće javlja


Prema anketi, najčešći simptomi intolerancije na vino uključuju osjećaj vrućine, svrbež i začepljenost nosa. Općenito, zajednički simptomi intolerancije na histamin uz konzumaciju vina su glavobolja, osjet crvenila ili svrbeža kože, začepljenost ili curenje nosa, mučnina, ubrzan rad srca.


Što možete učiniti?

Korak

Preporuka

1. Vodite dnevnik simptoma i konzumacije

Zabilježite koje vrste vina (crveno, bijelo), količinu i kada se javljaju simptomi.

2. Eksperimenti s eliminacijom

Pokušajte izbjegavati vino neko vrijeme pa ponovo postupno uvesti, kako biste uočili povezane simptome.

3. Razgovarajte s liječnikom ili alergologom

Mogu preporučiti testove na alergije, histamin ili omogućiti savjete o enzimskim dodacima DAO.

4. Razmotrite promjenu vrste vina

Bijelo vino često sadrži manje histamina. Također, vina s nižim sadržajem sulfita mogu izazivati manje reakcija kod osjetljivih osoba.

5. Enzimski dodaci (DAO)

Kod potvrđene intolerancije na histamin, suplementi DAO mogu pomoći u ublažavanju simptoma.


Zaključak


Intolerancija na vino je relativno česta pojava — prema istraživanju, više od 7 % ispitanika primijetilo je simptome nakon konzumacije vina. Uzroci mogu biti različiti: od histamina i nedostatka enzima DAO, preko reakcija na sulfite, do metaboličkih problema s alkoholom. Ako posumnjate na ovaj problem, vođenje dnevnika i savjetovanje s liječnikom mogu vam pomoći bolje razumjeti što stoji iza neugodnih reakcija i kako ih minimalizirati.


 
 
bottom of page