top of page
Search

Intolerancija na histamin – što je iza toga?


ree

Okidači, simptomi i dijagnoza intolerancije na histamin


Histamin je tvar koja se prirodno pojavljuje u tijelu i uključena je u mnoge važne procese u tijelu. Međutim, neki ljudi reagiraju na povećane količine histamina različitim simptomima, npr. simptomi slični alergijama, kao što su svrbež, crvenilo i curenje nosa, ili nespecifični simptomi, kao što su glavobolje, ubrzani otkucaji srca ili gastrointestinalne tegobe. To se onda naziva intolerancija na histamin, također poznata kao histaminoza.


Što je histamin?


Histamin pripada skupini biogenih amina. To je biološki aktivna tvar koja se prirodno pojavljuje u tijelu. Služi kao neurotransmiter i tkivni hormon i stoga je uključen u mnoge fiziološke procese u tijelu, npr. u regulaciji sna, apetita, otkucaja srca i krvnog tlaka kao i kao posrednik kod alergijskih reakcija i upala.


Histamin se nalazi u visokim koncentracijama u hrani, posebno u uskladištenoj, zreloj i fermentiranoj hrani, npr. sir i crno vino.


Što je intolerancija na histamin?


Intolerancija na histamin, poznata i kao histaminoza, je poremećaj metabolizma histamina u kojem tijelo proizvodi ili otpušta previše histamina i/ili ga ne može dovoljno razgraditi. Tijelo reagira na povećanu količinu histamina različitim reakcijama nepodnošljivosti i simptomima kao što su svrbež, crvenilo, otok, glavobolja, ubrzan rad srca ili gastrointestinalne tegobe.


Pojmovi intolerancija na histamin i histaminoza često se u praksi koriste kao sinonimi i opisuju iste simptome.


Intoleranciju na histamin treba razlikovati od intoksikacije histaminom (otrovanje histaminom). Ekstremno visok unos histamina može uzrokovati simptome trovanja kod ljudi, npr. nakon jela pokvarene ribe.


Što uzrokuje intoleranciju na histamin?


U slučaju intolerancije na histamin, postoji neravnoteža između nakupljanja histamina (apsorpcije izvana i vlastite proizvodnje ili otpuštanja u tijelu) i razgradnje histamina. Na to mogu utjecati različiti čimbenici.


Na primjer, visok unos hrane bogate histaminom ili hrane koja oslobađa histamin, kao i uporaba lijekova koji oslobađaju histamin doprinose povećanju razine histamina. Na to može utjecati i poremećena crijevna flora (disbioza) ako se u crijevu naseljava sve veći broj bakterija koje proizvode histamin.


Zauzvrat, smanjena razgradnja histamina također doprinosi izloženosti histaminu. Razlog poremećene razgradnje histamina može biti nedostatak enzima. Histamin se u tijelu prvenstveno razgrađuje pomoću dva enzima. Diamin oksidaza (DAO) prvenstveno razgrađuje izvanstanični histamin, tj. histamin koji se nalazi izvan stanica (npr. histamin u crijevima koji se apsorbira prehranom). Histamin N-metiltransferaza (HNMT), s druge strane, primarno razgrađuje intracelularni histamin, odnosno histamin koji se nalazi unutar stanica. Na razgradnju histamina mogu utjecati i vanjski čimbenici. Na primjer, alkohol i određeni lijekovi (npr. neki antibiotici i lijekovi protiv bolova) utječu na funkciju enzima koji razgrađuju histamin, osobito DAO.


Koji su simptomi intolerancije na histamin?


Intolerancija na histamin može se manifestirati na vrlo različite načine. Budući da su histaminski receptori smješteni gotovo u cijelom tijelu, simptomi se mogu osjetiti u različitim organskim sustavima (npr. koži, dišnom sustavu, kardiovaskularnom sustavu, živčanom sustavu i gastrointestinalnom traktu). Simptomi također mogu jako varirati od osobe do osobe.


ree



Mogući simptomi intolerancije na histamin uključuju:

  • Kožne reakcije kao što su svrbež, crvenilo i oticanje

  • Gastrointestinalne tegobe kao što su nadutost, bolovi u trbuhu, proljev, mučnina i povraćanje

  • Glavobolje, migrene i vrtoglavice

  • Simptomi slični alergijama kao što su curenje nosa, kihanje i kašalj

  • Otežano disanje i stezanje u prsima

  • Lupanje srca







Kako možete testirati intoleranciju na histamin?


Budući da su simptomi intolerancije na histamin vrlo nespecifični i mogu se razlikovati od osobe do osobe, dijagnosticiranje intolerancije na histamin često je teško.


Trenutno ne postoji dokazana metoda niti objektivni laboratorijski markeri za dijagnosticiranje intolerancije na histamin. Dijagnoza se stoga obično postavlja temeljnom i iscrpnom anamnezom i isključivanjem drugih bolesti ili uzroka. U prilog tome preporučuje se vođenje dnevnika hrane ili simptoma. U dijagnozi može pomoći i takozvani provokacijski test. No, za to u praksi još uvijek ne postoji jedinstveno definiran postupak.


Budući da je dijagnoza intolerancije na histamin vrlo složena, za postavljanje dijagnoze preporučljivo je konzultirati stručnjake iz ovog područja. Iskusni terapeuti i nutricionisti mogu pomoći u postavljanju točne dijagnoze i započinjanju odgovarajućeg liječenja.


Koja hrana sadrži histamin?


Histamin je prirodno prisutan u mnogim namirnicama, posebno u fermentiranoj i odležanoj hrani. Primjeri hrane koju ljudi s intolerancijom na histamin često ne podnose dobro uključuju:

  • Alkoholna pića, posebno vino i pivo

  • Fermentirani mliječni proizvodi, kao što su sir, jogurt i proizvodi od kiselog mlijeka

  • Kobasice i meso, posebno ako su sorte odležale ili dugo čuvane (npr. salama)

  • Riba, osobito ako nije svježa ili je dimljena

  • Određeno povrće (npr. rajčice, špinat) i voće (npr. avokado, banane, citrusi)

  • Fermentirano povrće (npr. kiseli kupus)

  • Kava, čaj, kakao, čokolada

  • Ocat, soja umak, juha, kvasac


Sadržaj histamina u namirnicama uvelike ovisi o njihovoj svježini (što svježije, to bolje). Dakle, vrsta obrade, trajanje skladištenja i stupanj zrelosti, između ostalog, imaju snažan utjecaj na podnošljivost hrane.


Ovdje možete pronaći popis namirnica kao vodič za histaminsku intoleranciju:


Žitarice i proizvodi sa škrobom

Uglavnom se tolerira:

  • Krumpir

  • Rezanci

  • Kukuruz

  • Riža

  • Sve vrste žitarica u raznim oblicima: žitarice, krupica, griz, brašno, tjestenina, peciva, umaci

Djelomično tolerira:

  • Slad

  • Peciva od pšenice

Netolerira:

  • Pekarski proizvodi s dodacima

  • Gotove smjese za pečenje

Pomoćna sredstva za pečenje

Uglavnom se tolerira:

  • Soda bikarbona

  • Prašak za pecivo

Netolerira:

  • Kvasac

Povrće

Uglavnom se tolerira:

  • sve vrste povrća, svježe/smrznuto (npr. cikla, paprika, mrkva, bundeva, brokula, krastavac) - iznimke: vidi pod "Netolerancija"

Djelomično tolerira:

  • Zeleni grah

  • Grašak

  • Masline

  • Gljive

Netolerira:

  • Kiseli kupus

  • Špinat

  • Rajčice (bilo koje sorte)

  • Mahunarke

  • Ukiseljeno povrće

  • Vrganji

  • Gljive

Voće

Uglavnom se tolerira:

  • svo voće, svježe/smrznuto (npr. dinja, mango, jabuka, marelica, nektarina) - iznimke: vidi pod “Netolerancija”

Djelomično tolerira:

  • prezrelo voće

Netolerira:

  • Jagode

  • Maline

  • Agrumi

  • Banana

  • Ananas

  • Kivi

  • Kruška

  • Papaja

Orašasti plodovi i sjemenke

Uglavnom se tolerira:

  • Kokos, kokosovo mlijeko, kokosova voda

  • Makadamija orasi

  • Maroni

Netolerira:

  • Orasi

  • Indijski oraščići

  • Kikiriki

Mlijeko i mliječni proizvodi

Uglavnom se tolerira:

  • Pasterizirano mlijeko, trajno mlijeko

  • Maslac

  • Krema

  • Sirutka

  • Nezreli ili kratko sazreli sir (npr. krem sir, mozzarella, quark, svježi sir, mascarpone, riccotta, kozji sir, mlada gauda, sir s maslacem, slojeviti sir)

Djelomično tolerira:

  • Sirovo mlijeko

  • Jogurt

  • Kefir

  • Kiselo mliječni proizvodi: zakiseljena mlaćenica, kiselo vrhnje/pavlaka, crème fraîche, feta

Netolerira:

  • zreli sir: tvrdi sir, polutvrdi sir, meki sir, topljeni sir, sir s plijesni, fondue sir, stara gauda

Riba

Uglavnom se tolerira:

  • Svježe ulovljena riba (iz vode na tanjur)

  • Smrznuta riba (npr. pollak, bakalar, pastrva, pangasius)

Djelomično tolerira:

  • Svježa riba (supermarket, štand na tržnici, restoran)

  • Plodovi mora

  • Sushi

Netolerira:

  • Riblje konzerve

  • Riblji umaci

  • Marinirana, soljena, sušena, dimljena ili ukiseljena riba i plodovi mora

  • Tuna

  • Skuša

  • Haringa

  • Sardine

  • Inćuni

  • Školjke i rakovi

Meso

Uglavnom se tolerira:

  • Prirodno svježe meso peradi, ovaca, koza, govedine i svinjetine

  • Smrznuto meso (brzo odmrznuto i konzumirano)

  • Kuhana šunka

Djelomično tolerira:

  • Svježe meso iz mesnice/štanda na tržnici (bez roka trajanja)

  • Mljeveno meso

Netolerira:

  • Konzervirano meso

  • Suho, sušeno, marinirano, dimljeno ili na drugi način konzervirano meso

  • Dugo odležalo meso

  • Jako mljeveno/pasirano meso

  • Iznutrice

  • Proizvodi od kobasica (npr. salama, kobasica)

Jaja

Uglavnom se tolerira:

  • Kokošja jaja/prepeličja jaja (kuhana ili pečena)

  • Peciva s jajima i tjesteninom od jaja

Masti

Uglavnom se tolerira:

  • Biljna ulja i masti

  • Životinjska mast

  • Riblje ulje

Djelomično tolerira:

  • Suncokretovo ulje

  • Orahovo ulje

Začini i umaci

Uglavnom se tolerira:

  • Sok od nezrelog voća

  • Juha od domaćeg povrća

  • Kupovna povrtna juha bez kvasca i dodataka

  • Kukuruzni ili krumpirov škrob

  • Prezle (pir, riža, kukuruz)

Djelomično tolerira:

  • Jabučni ocat

Netolerira:

  • Ocat (vinski ocat/balsamico)

  • Bullion/juha s ekstraktom kvasca ili pojačivačima okusa

  • Umak od soje

  • Ljuti začini

Sladila

Uglavnom se tolerira:

  • Šećer

  • Agavin sirup

  • Med

  • Stevia

  • Džemovi od kompatibilnog voća

  • Datumi

  • Sirup od pira/bazge/riže

  • Šećerna trska

Netolerira:

  • Sladila

  • Sladić

  • Šećerni alkoholi (npr. sorbitol)

Slatkiši i grickalice

Uglavnom se tolerira:

  • Vinska guma

  • Slatkiši

Djelomično tolerira:

  • Bijela čokolada

Netolerira:

  • Kakao

  • Kakao masa

  • Mliječna i tamna čokolada

  • Čips

  • Sladić

Pića

Uglavnom se tolerira:

  • Voda

  • Sokovi/nektari od odgovarajućeg voća/povrća

  • Biljni čaj

  • Bademovo mlijeko

  • Kava bez kofeina

Djelomično tolerira:

  • Kava, espresso

  • Zeleni čaj

  • Crni čaj

  • Rižino/zobeno mlijeko

Netolerira:

  • Vino/crno vino

  • Sojino mlijeko

  • Energetska pića

  • Sokovi i limunade s nekompatibilnim sastojcima (npr. limunada od naranče)

  • Čaj od koprive


Oslobađači histamina


Osim namirnica koje sadrže histamin, treba voditi računa i o tzv. oslobađačima histamina. To su tvari koje same po sebi ne sadrže nužno histamin, ali pridonose proizvodnji ili otpuštanju histamina u tijelu. Ovi oslobađači histamina također mogu izazvati simptome intolerancije na histamin, čak i ako se ne progutaju velike količine histamina. Primjeri oslobađača histamina uključuju alkohol, kao i određenu hranu, neke aditive i određene lijekove.


Dijeta za intoleranciju na histamin


Terapija intolerancije na histamin ima za cilj ublažiti ili izbjeći simptome smanjenjem unosa histamina što je više moguće. Važna komponenta je stoga prehrana s malo histamina.


Međutim, podnošljivost namirnica kod intolerancije na histamin vrlo je individualna. Iz tog razloga oboljeli moraju sami isprobati koju hranu mogu podnijeti i u kojim količinama. U osnovi, možete jesti puno stvari sve dok možete živjeti s njima bez ikakvih simptoma. Dugoročno gledano, dijeta s niskim udjelom histamina ne bi se trebala temeljiti na unaprijed određenom popisu tolerancija, već na individualnim iskustvima oboljelih.


Promjena prehrane ako imate intoleranciju na histamin


Promjena prehrane ako imate intoleranciju na histamin trebala bi se provesti u tri koraka i, ako je moguće, uz pratnju educiranog nutricionista:

  • Početno razdoblje čekanja služi za postizanje najvećeg mogućeg smanjenja simptoma. Stoga unos histamina i ostalih biogenih amina u ovoj fazi treba svesti na minimum.

  • U sljedećoj fazi testiranja, izbor hrane treba ponovno proširiti. Važno je postupno ponovno uvoditi hranu koja sadrži histamin u svoju prehranu. Cilj je utvrditi individualnu toleranciju na histamin.

  • Ova faza lagano prelazi u trajnu prehranu, u kojoj treba postići raznoliku i uravnoteženu prehranu. Potrebno je uspostaviti trajnu dijetu koja se temelji na individualnoj toleranciji, ali također uzima u obzir pojedinačne čimbenike utjecaja (npr. stres, lijekovi).


Osim dijete s niskim udjelom histamina, postoje i dodatne mogućnosti. S jedne strane, postoje enzimski pripravci u obliku tableta koji su namijenjeni potpori razgradnje histamina. Oni sadrže enzim diamin oksidazu, enzim važan za razgradnju histamina. S druge strane, posebni lijekovi (npr. antihistaminici) mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Međutim, treba ih uzimati samo uz liječnički savjet. Osim toga, ima smisla podržati crijeva posebnim probioticima i odabranim mikronutrijentima.


Savjeti za dijetu s niskim unosom histamina


Sljedeće točke treba uzeti u obzir u vezi s dijetom za intoleranciju na histamin:

  • Izbjegavajte hranu bogatu histaminom, poput fermentirane i stare hrane, alkoholnih pića i određenog voća i povrća (vidi gore).

  • Kompatibilnost namirnica uvelike ovisi o svježini (što svježije, to bolje). Stoga birajte prvenstveno neprerađene namirnice, poput svježeg voća i povrća (osim nekoliko iznimaka poput rajčice), kao i nemasno meso i ribu koji se konzumiraju što svježiji. Mahunarke i proizvodi od žitarica (od cjelovitog zrna) također se često dobro podnose.

  • Lako pokvarljivi proizvodi nesigurne svježine, konzervirana roba, gotovi proizvodi, hrana koja se čuva topla ili podgrijana (osobito jela od ribe, mesa i gljiva) također mogu izazvati intoleranciju na histamin i stoga ih treba izbjegavati ili smanjiti.

  • Savjetuje se oprez kod prehrane u restoranima, kantinama, fast foodovima i sl. jer se ovdje često ne zna svježina namirnica i sastojaka koji se koriste.

  • Izbjegavajte druge oslobađače histamina (alkohol, aditive u hrani, određene lijekove). Stres i hormoni također mogu utjecati na intoleranciju na histamin.


Intolerancija na histamin i zdravlje crijeva


U intoleranciji na histamin važnu ulogu ima crijevo, posebice crijevna sluznica, ali i crijevna flora. Stoga biste se trebali pobrinuti da vaša crijeva rade dobro.


Enzim diamin oksidaza (DAO), koji je važan za razgradnju histamina, stvara se u crijevnoj sluznici. Ovaj enzim je posebno odgovoran za razgradnju histamina unesenog hranom. Ako je crijevna sluznica oštećena, to može imati negativan učinak na proizvodnju DAO i poremetiti razgradnju histamina. Zbog toga se preporučuje optimalna njega crijevne sluznice, npr. s mikronutrijentima i L-glutaminom, važnim izvorom energije za crijevnu sluznicu. Sam DAO također se oslanja na odgovarajuću opskrbu mikronutrijentima (npr. vitamin C, vitamin B6 i bakar) kako bi optimalno funkcionirao.


Osim toga, crijevna flora također može igrati važnu ulogu u intoleranciji na histamin, budući da crijevne bakterije koje tamo žive ponekad mogu same proizvoditi histamin. Međutim, velike količine histamina obično proizvode samo bakterije, koje bi trebale biti prisutne samo u malom broju u zdravoj crijevnoj flori. Međutim, ako postoji poremećena crijevna flora (disbioza), te bakterije mogu preuzeti primat i tako pridonijeti povećanom stvaranju histamina. Kako bi se prirodna crijevna flora vratila u ravnotežu, ima smisla posebno opskrbiti crijevnu floru korisnim bakterijskim kulturama (npr. bifidobakterijama i laktobacilima).



Dobro je znati.


Intolerancija na histamin je neravnoteža između proizvodnje/prijema histamina i razgradnje histamina. Prehrana s malo histamina i izbjegavanje oslobađanja histamina može pomoći u ublažavanju simptoma. Osim individualnih prilagodbi prehrane, također može imati smisla poboljšati zdravlje crijeva ako imate intoleranciju na histamin. Odabrani mikronutrijenti i metabolički aktivne bakterijske kulture mogu pomoći u održavanju crijeva, posebice crijevne sluznice i crijevne flore.


 
 
bottom of page