top of page

Najosjetljiviji test stolice za probir raka debelog crijeva


Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih u svijetu uz rak dojke i prostate. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog i završnog crijeva je najučestalija zloćudna bolest u Hrvatskoj. Podaci govore da godišnje u Hrvatskoj oboli oko 3600 osoba prosječne dobi od 69 godina. Brojka oboljelih kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu bi se mogla značajno smanjiti ako bi se poduzele preventivne mjere i mogućnost ranog otkrivanja. Vrijeme postavljanja dijagnoze ključno je za uspješnost liječenja, no zbog nespecifičnih simptoma te straha od kolonoskopije rak debelog crijeva otkriva se često tek u kasnijim fazama.Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se rano otkrije!


Rak debelog crijeva često ima tzv. “tihe“ simptome što znači da oboljela osoba ne osjeća nikakve simptome u najranijoj fazi. Tek u kasnijim fazama javljaju se brojne tegobe poput dijareje, grčeva, bolova u trbuhu, kroničnog zatvora te krvi u stolici.Ako se rak debelog crijeva otkrije u lokaliziranom stadiju, petogodišnje preživljenje iznosi oko 90%. Međutim, samo 11% slučajeva raka debelog crijeva je otkriveno u lokaliziranom stadiju, kod 33% osoba bolest je bila regionalno proširena, dok su kod 13% osoba prilikom dijagnoze već prisutne udaljene metastaze.


U ovom kontekstu, ColoAlert predstavlja revolucionarnu inovaciju koja nudi novu dimenziju u skriningu i ranoj detekciji raka debelog crijeva.


Što je ColoAlert?


ColoAlert je brz, neinvazivan i pouzdan test stolice za otkrivanje raka debelog crijeva u ranijoj fazi. Uz osjetljivost 85-90% i specifičnost 92-95% omogućuje detekciju tumorskih stanica prije nego što je tumor vidljiv golim okom što daje veće šanse za oporavak.


Testom ColoAlert određuje se količina DNA te specifične mutacije u onkogenima KRAS i BRAF.


Većina testova stolice ispituje krvarenja u stolici te se, budući da se krv u stolici zamjećuje često u kasnijim fazama bolesti, rak debelog crijeva često otkrije prekasno. ColoAlert ispituje stolicu na prisutnost genetskih mutacija koje se mogu pojaviti u stanicama debelog crijeva te se, zahvaljujući PCR metodi, na taj način rak može otkriti u najranijoj fazi.


ColoAlert je dizajniran za jednostavnu primjenu kod kuće, čineći ga pristupačnim i praktičnim rješenjem za probir.


Za koga je ColoAlert prikladan?


Ovaj test namijenjen je osobama iznad 50. godine života, ali i ranije ako postoje čimbenici rizika poput pretilosti, konzumacije alkohola/duhana i sl.


Čimbenici rizika za kolorektalni karcinom:

  • dob

  • obiteljska anamneza

  • pretilost i nedostatak kretanja

  • upotreba alkohola i duhana

  • konzumacija crvenog mesa


Kolonoskopija je najprecizniji postupak, međutim zbog neugodnog procesa ne odlučuje se svaki pacijent na probir ovim putem. Iako su konvencionalni testovi stolice šire prihvaćeni, mogu dati samo informaciju neizravno i često tek u kasnijoj fazi bolesti.


ColoAlert je razvijen za pacijente koji očekuju prikladnu metodu probira s visokim stupnjem osjetljivosti te što ranijom dijagnozom.Prednosti ColoAlerta


1. Neinvazivnost: Za razliku od kolonoskopije, ColoAlert je potpuno neinvazivan, što znači da se može obaviti bez nelagode i rizika povezanih s invazivnim postupcima.

2. Jednostavnost upotrebe: Test se može lako provesti kod kuće, bez potrebe za posebnom pripremom ili posjetom zdravstvenoj ustanovi.

3. Visoka osjetljivost i specifičnost: ColoAlert pruža gotovo jednaku osjetljivost i specifičnost u detekciji raka debelog crijeva kao i kolonoskopija.

4. Detekcija DNA tumora: Ova tehnologija omogućava otkrivanje šireg spektra tumora u odnosu na tradicionalne metode.

5. Pogodnost za visokorizične pacijente: Test je idealan za pacijente koji imaju povećani rizik od raka debelog crijeva ili pokazuju simptome.

6. Smanjenje opterećenja na zdravstveni sustav: Korištenjem ColoAlerta može se smanjiti potreba za invazivnim kolonoskopijama, čime se smanjuje opterećenje na zdravstvene ustanove.

7. Rano otkrivanje za bolje ishode: Rano otkrivanje raka debelog crijeva ključno je za efikasno liječenje, a ColoAlert omogućava brzo i točno otkrivanje.Комментарии


bottom of page