top of page

Beta- glukuronidaza = visok estrogen



Biti žena znači konstantno suočavanje sa hormonalnim izmjenama koje utječu na vaše emocionalno, ali i fizičko blagostanje, jeste li čuli za pojam beta-glukuronidaza i znate li kako je ona povezana sa zdravljem vaših crijeva?


Mnoge su žene danas zabrinute za svoje razine estrogena jer se estrogen povezuje s određenim vrstama raka, posebice raka dojke.


Veliki udio osoba koje pate od dominacije estrogena pokazao je povećanje crijevnog enzima beta-glukuronidaze na testu stolice.




Što je beta-glukuronidaza?


Beta-glukuronidaza je enzim koji prirodno proizvode određene crijevne bakterije koje su normalni stanovnici probavnog trakta koje, kada prerastu, zbog disbioze, proizvode prekomjernu beta-glukuronidazu na opasnim razinama.


Ovaj enzim ima ključnu ulogu kod detoksikacije jetre od viška hormona, toksina iz okoliša te određenih lijekova, no najpoznatija je po svojoj ulozi u ravnoteži estrogena. Ravnoteža beta-glukuronidaze ključna je za dobro zdravlje i prevenciju bolesti.


Kod žena, tijelo neprestano proizvodi estrogen, iako bi razine trebale varirati tijekom vašeg menstrualnog ciklusa. Nakon što estrogen posluži svojoj svrsi, vaša jetra koristi beta-glukuronidazu za vezanje glukuronske kiseline na estrogen kako bi ga tijelo moglo eliminirati u stolici. U crijevima enzim beta-glukuronidaza prekida vezu između estrogena i glukuronske kiseline, a estrogen koji je trebao biti izlučen zatim se ponovno apsorbira u krvotok. Međutim, pod normalnim okolnostima, tijelo će eliminirati više estrogena nego što ga ponovno apsorbira.


Međutim, ako imate visoke razine beta-glukuronidaze, vaša crijeva mogu ponovno apsorbirati previše estrogena natrag u krvotok. To može dovesti do simptoma dominacije estrogena.


Što uzrokuje visoku beta-glukuronidazu?


Nekoliko čimbenika mogu pridonijeti visokim razinama beta-glukuronidaze. Međutim, loše zdravlje crijeva jedan je od najvećih. Crijevni mikrobiom igra ključnu ulogu u održavanju zdrave ravnoteže hormona, a neravnoteža u crijevnim bakterijama može dovesti do povećane aktivnosti beta-glukuronidaze.


Prekomjerna uporaba antibiotika, prehrana s visokim udjelom šećera i kronični stres mogu negativno utjecati na zdravlje crijeva i pridonijeti prekomjernom rastu štetnih bakterija.


Uobičajeni uzroci visoke beta-glukuronidaze uključuju:

  • Disbioza (neravnoteža crijevnih bakterija u debelom crijevu)

  • Prekomjerni bakterijski rast u tankom crijevu (SIBO)

  • Česta uporaba antibiotika

  • Upala jetre i/ili problemi s detoksikacijom jetre

  • Pretjerano izlaganje toksinima ili lijekovima

  • prehrana bogata mastima, prerađena hrana

  • prekomjerna konzumacija šećera i alkohola

  • pušenje



Kako sniziti beta-glukuronidazu?


Kako bi se održalo dobro zdravlje važno je održavati aktivnost beta-glukuronidaze niskom, ali dovoljnom da pomogne u procesu apsorpcije hranjivih tvari. Pridržavanje niske masnoće, cjelovite biljne prehrane može biti važan korak za smanjenje beta-glukuronidaze.


Hranite zdrave crijevne bakterije


Prehrana bogata mesom, mastima i malo vlakana povezana je s višim razinama beta-glukuronidaze. Međutim, prehrana bogata vlaknima, bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama i cjelovitim žitaricama hrani zdrave bakterije u vašim crijevima i potom izgladnjuje bakterije koje uzrokuju visoku razinu beta-glukuronidaze. Trebali biste težiti unosu najmanje 25-35 grama vlakana dnevno, raspoređenih kroz svaki obrok.


Pobrinite se i da povećate unos vode, jer previše vlakana bez dovoljno vode može uzrokovati zatvor. Osim hranjenja pravih crijevnih bakterija, cilj povećanja unosa vlakana je također potaknuti svakodnevno pražnjenje crijeva za odgovarajuću eliminaciju estrogena.


Liječite crijevnu neravnotežu


Disbioza i prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu (SIBO) česti su uzroci visoke beta-glukuronidaze. Neinvazivnom analizom iz uzorka stolice možete detektirati količinu bakterija u vašim crijevima te prema tome dobiti individualnu preporuku za terapiju.


Razmislite o probioticima


Zdravlje svojih crijeva možete dodatno podržati sa probioticima. Određeni probiotici, poput laktobacila i bifidobakterija, mogu smanjiti aktivnost beta-glukuronidaze.Fermentirane namirnice poput jogurta, kefira i kiselog kupusa također su izvrsni izvori probiotika iz hrane.



Kako biste provjerili stanje vaših crijevnih bakterija te dobili individualnu preporuku za terapiju, u Proimmunu možete napraviti analizu crijevnog mikrobioma, a vrlo jednostavno iz istog uzorka stolice može se provjeriti i razina beta-glukuronidaze.



Dijelovi teksta preuzeti sa:

Comments


bottom of page