top of page

SIBO – kada bakterije preuzmu kontrolu


Već neko vrijeme ne možete zakopčati svoje najdraže hlače zbog uporne nadutosti koja se ne smanjuje? Izbacili ste kruh, ne jedete kasno navečer, redovito vježbate, no ništa od toga nije pomoglo - trbuh vam je i dalje napuhan te proizvodi čudne zvukove zbog kojih vam je neugodno u društvu? Problem je možda SIBO!


Što je to SIBO?


SIBO (engl. Small Intestine Bacterial Overgrowth) je medicinski pojam kojeg karakterizira prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu. Naime, u tankom crijevu normalno ima vrlo mali broj bakterija dok u debelom crijevu ima puno više bakterija, ali i u drugim dijelovima probavnog sustava.


Crijeva su odvojena zaliskom te u normalnim slučajevima ova barijera sprječava prelazak bakterija iz debelog crijeva u tanko. No, pod utjecajem različitih čimbenika ova barijera se može narušiti te dolazi do povećanja broja bakterija i niza zdravstvenih smetnji poput nadutosti, bolova u trbuhu, dijareje i mnogih drugih.


Zamislite to kao malu vojsku bakterija koje normalno obavljaju svoje zadatke u debelom crijevu, a one najhrabrije odluče riskirati i proći kroz zabranjena vrata te dođu na mjesto gdje nisu dobrodošle.


Ove bakterije obično pomažu u razgradnji hrane i apsorpciji hranjivih tvari, ali kada ih ima previše u krivom dijelu crijeva, mogu uzrokovati niz problema.


Što uzrokuje SIBO?


Postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na razvoj SIBO:

  • strukturne abnormalnosti

  • poremećaji motiliteta/pokretljivosti crijeva - ako crijeva ne rade ispravno, može doći do usporavanja prolaza hrane

  • gastrointestinalne operacije - kirurški zahvati u gastrointestinalnom traktu mogu promijeniti normalnu anatomiju crijeva i uzrokovati stagnaciju hrane

  • niski želučani pH - nizak pH u želucu može smanjiti broj bakterija koje inače ulaze u tanko crijevo, stvarajući prostor za prekomjerni rast.

  • imunološki sustav: SIBO se povezuje s oslabljenim imunološkim sustavom, što može povećati osjetljivost na bakterijski rast.

  • lijekovi: inhibitori protonske pumpe (IPP), antibiotici, lijekovi protiv bolova

  • gastrointestinalne infekcije

  • naseljavanje parazita i gljivica

  • hormonalni problemi


Koje simptome povezujemo sa SIBO?

  • abdominalni simptomi kao što su nadutost, bol u trbuhu, proljev i/ili zatvor

  • neprobavljene čestice hrane u stolici

  • gubitak težine

  • nedostatak vitamina – vitamin B12, vitamin D ili nedostatak željeza

  • pretilost u kombinaciji s intestinalnom tromošću - zbog crijevnih bakterija koje proizvode metan

  • nedostatak energije


Kako se postavlja dijagnoza SIBO?


Postavljanje same sumnje na SIBO može biti izazovno jer simptomi mogu nalikovati drugim gastrointestinalnim poremećajima. Primjerice SIBO može često biti zamijenjen sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS). Niz studija pokazao je da je kod oko 2/3 bolesnika s iritabilnim crijevom SIBO bio temeljni uzrok simptoma.


  • IZDISAJNI TEST

Najčešća metoda kojom se SIBO dijagnosticira je izdisajni test na vodik i metan. Ovaj neinvazivni test pruža važne informacije o prisutnosti bakterijskog prerastanja u gornjem dijelu tankog crijeva, pomažući stručnjacima u postavljanju precizne dijagnoze i planiranju individualnog tretmana.

Tijek testiranja:

  1. Prije samog testa, pacijentu se propisuje posebna prehrana kako bi se minimizirao unos fermentiranih ugljikohidrata dan ili dva prije testiranja. Ovo je važno jer će test mjeriti proizvodnju plinova iz fermentacije ovih tvari u crijevima.

  2. Na početku testa, pacijent konzumira određenu količinu šećera, obično laktuloze ili glukoze, ovisno o protokolu koji primjenjuje liječnik. Ovaj supstrat brzo putuje kroz probavni sustav i dospijeva u gornji dio tankog crijeva.

  3. Nakon konzumacije supstrata, pacijent redovito izdiše u posebnu posudu koja prikuplja uzorke izdisajnog zraka. Stručnjaci zatim analiziraju ove uzorke kako bi utvrdili prisutnost vodika i metana, plinova koje bakterije stvaraju tijekom razgradnje ugljikohidrata.

  4. Normalno, minimalne količine vodika i metana izdišu se nakon konzumacije supstrata. Međutim, povećane razine ovih plinova ukazuju na to da bakterije u gornjem dijelu tankog crijeva proizvode plinove u većim količinama, što je karakteristično za SIBO.

  5. Rezultati testa na vodik i metan pomažu u postavljanju dijagnoze SIBO-a. Povećane razine vodika i/ili metana nakon konzumacije supstrata sugeriraju na prekomjeran bakterijski rast u gornjem dijelu tankog crijeva.


  • CRIJEVNI MIKROBIOM

Neinvazivna analiza iz uzorka stolice koja se smatra i najpreciznijom metodom.

Analiza uključuje 14 funkcionalnih skupina bakterija, FODMAP indeks i detekciju gljivica. Dobije se kvantitativan prikaz bakterija (između ostalih i onih koje produciraju metan), gljivica, kvasci, plijesni.


Dodatno se može testirati :

- rada probave s određivanjem probavnih ostataka, žučnih kiselina i pankreasne elastaze u stolici (funkcija gušterače)

- ispitivanje mukoznih obrana - sekretorni imunoglobulin A i EPX (eozinofilni protein X)

- ispitivanje upalnog markera kalprotektina

- određivanje kratkolančanih masnih kiselina - butirat, propionat i acetat

- detekcija poremećaja propusnosti crijeva pomoću zonulina

- detekcija metaboličke aktivnosti bakterija - ß-glukuronidaza

- otkrivanje histamina u stolici

- krvarenje i tumorski marker hemoglobin


Često se zna dogoditi da osoba zbog simptoma posumnja na SIBO, no poznato je da takve simptome mogu stvoriti i bakterije koje produciraju histamin, gljivice ili paraziti, a također i propusno crijevo te iritabilno crijevo, stoga se preporuča raditi preciznu analizu stolice kako bi se pronašao točan uzrok simptoma te se onda individualno pristupa liječenju.

Više o ovim analizama na: https://www.proimmun.hr/analize


Kako liječiti ovo stanje?


Liječenje SIBO-a često je složeno te uključuju uključuje više pristupa, odnosno kombinaciju promjene prehrambenih navika, antibiotike te dodatke prehrani koji utječu na zdravlje crijeva.


Dr. Kirkamm, specijalist laboratorijske medicine i osnivač njemačkog laboratorija GANZIMMUN Diagnostics AG, s preko 25 godina iskustva u ovom području, predlaže 4 stupa terapije:

  1. Potrebno je pronaći pravi uzrok simptoma.

  2. Promijeniti prehranu te zacijeliti crijevnu sluznicu i smanjiti broj bakterija koje stvaraju problem. Promjene u prehrambenim navikama mogu igrati ključnu ulogu u upravljanju SIBO-om, često se promjenjuje LOW FODMAP dijeta o kojoj možete pročitati više ovdje. Iz uzorka stolice dodatno se može napraviti analiza bakterijsko dijeljenje koja ukazuje na toleranciju fruktoze, sorbitola i ksilitola što uvelike može olakšati praćenje prehrane.

  3. Smanjenje prekomjernog rasta bakterija koristeći sintetske i biljne antibiotike te primijeniti prokinetike (lijekove koji poboljšavaju pokretljivost crijeva mogu se koristiti kako bi se spriječila stagnacija hrane i potaknulo njezino normalno kretanje).

  4. Nadoknaditi unos proteina i nutrijenata koji često nedostaju, a to su vitamini A, D, E i K.

Probiotici mogu pružiti određene prednosti kod SIBO-a, konkretno u uspostavi bakterijske ravnoteže i smanjenju simptoma. Ključno je napomenuti da nemaju svi probiotički sojevi iste učinke. Neki probiotici, posebno oni koji proizvode plinove kao nusprodukte, mogu povećati simptome nadutosti i nelagode kod osoba sa SIBO-om. Kako biste provjerili koji probiotik je dobra opcija za vas, možete napraviti analizu crijevnog mikrobioma iz stolice te dobiti kvantitativan prikaz bakterija i gljivica u crijevima.


Može li se prevenirati nastanak SIBO?


Iako nije uvijek moguće potpuno spriječiti SIBO, postoje određene mjere koje se mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik od razvoja ovog stanja:

  • Održavanje zdrave prehrane: Uravnoteženom prehranom bogatom vlaknima i hranjivim tvarima može podržati zdravu funkciju probavnog sustava. Kako kroz prehranu ne možemo uvijek unijeti dovoljno važnih nutrijenata, preporučamo korištenje prebiotika i probiotika u obliku dodataka prehrani.

  • Održavanje crijevne pokretljivosti: Redovita tjelesna aktivnost može podržati normalnu pokretljivost crijeva i spriječiti stagnaciju hrane.

  • Ograničavanje upotrebe antibiotika: Nepravilna upotreba antibiotika može poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima, stvarajući povoljno okruženje za prekomjerni rast.


Komplikacije i dugoročni učinci SIBO-a


Ako se SIBO ne liječi ili ako liječenje nije učinkovito, može doći do niza komplikacija i dugoročnih učinaka. To uključuje:

  • Nedostatak hranjivih tvari: Prekomjerni rast bakterija može ometati normalnu apsorpciju hranjivih tvari, što može dovesti do nedostatka vitamina i minerala.

  • Oštećenje crijevne sluznice: Upalni procesi uzrokovani SIBO-om mogu oštetiti crijevnu sluznicu, što može dovesti do dodatnih problema s probavom.

  • Povećan rizik od drugih gastrointestinalnih poremećaja: SIBO može povećati rizik od drugih gastrointestinalnih poremećaja poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i upalnih bolesti crijeva (IBD).


SIBO je kompleksno stanje koje zahtijeva pažljivu dijagnozu i učinkovito liječenje. Razumijevanje uzroka, simptoma, dijagnostičkih postupaka i dostupnih opcija liječenja ključno je za pravilno upravljanje ovim poremećajem. Osobe koje iskuse simptome SIBO-a trebale bi se konzultirati s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako bi dobile odgovarajuću dijagnozu i individualizirani plan liječenja. Osim toga, pravilna prehrana, održavanje zdravih životnih navika i redovite medicinske provjere igraju važnu ulogu u prevenciji i upravljanju ovim stanjem.






bottom of page