top of page

Kako izliječiti SIC bez lijekova u 5 jednostavnih koraka


Zamislite da imate bolest s tako jakim simptomima da ne možete izaći iz kuće, ali vaš liječnik kaže da se radi o „funkcionalnoj“ ili „psihosomatskoj“ bolesti, odnosno o bolesti koja se nalazi samo u vašoj glavi. Ovo je međutim vrlo stvarni problem za 60 milijuna ljudi, odnosno 20% Amerikanaca koji pate od sindroma iritabilnog crijeva (SIC, engl. Irritable Bowel Syndrome, IBS). Takve ljude muče neugodni i često simptomi koji im narušavaju kvalitetu života poput nadutosti, grčeva, proljeva, zatvora i boli.


Imam puno pacijenata sa SIC-om, a neki od njih već desetljećima trpe bez prestanka. Njihovi prethodni liječnici nisu mogli naći uzrok bolesti pa su im samo savjetovali da unose više vlakana u prehranu ili Metamucil ili su im pak propisivali sedative, antispazmotike ili antidepresive.


To NIJE rješenje. Većina ovakvih terapija ne djeluje budući da ne liječe uzroke zbog kojih vaša probava na funkcionira. Nova istraživanja pomogla su identificirati inherentne uzroke. Već više od 15 godina uspješno liječim sindrom iritabilnog crijeva i ostale probavne poteškoće uz pomoć vrlo jednostavne metodologije koja se temelji na funkcionalnoj medicini kojom se utvrđuju i rješavaju inherentni uzroci bolesti i ponovno se uspostavlja normalna probavna funkcija i zdravlje.


Danas ću s vama podijeliti 5 koraka koje možete slijediti kako biste izliječili SIC. No, prvo vam želim ispričati priču o jednoj svojoj pacijentici…


Alexis i njezina cjeloživotna borba s iritabilnim crijevom


S 45 godina, Alexis je već 33 godine patila od SIC-a, gotovo cijeli svoj život! Glavni simptom koji je imala je bio nenadani, bolni proljev uz grčeve. Radila je sve što je znala i mogla da to spriječi. Nije konzumirala mliječne proizvode, nije pila alkohol niti pušila i uzimala je Citracel svaki dan. No ništa nije pomagalo.


Prije jutarnjeg izlaska iz kuće posjećivala je WC 4 do 5 puta, a nije niti mogla izaći iz kuće ako nije znala gdje su najbliži WC-i u slučaju da joj se dogode, kako ih je nazivala, „napadaji“. No to nije bio Alexisin jedini problem… Nakon svakog obroka osjećala se prejedenom i nadutom, a hrana koja je sadržavala škrob bi to još samo pogoršavala.


Tokom godina popila je puno antibiotika i imala je mnoge infekcije uzrokovane kvascima. Gornja endoskopija ili takozvana endoskopija želuca pokazala je da ima gastritis, odnosno upalu želuca. Također je patila od jakog predmenstrualnog sindroma (PMS) uz neredovite menstrualne cikluse, osjetljivosti dojki, želje za slatkim, glavobolja i uznemirenosti. Imala je i neobične simptome poput svrbeži anusa (što često ukazuje na infekcije uzrokovane kvascima ili alergije na hranu), te je cijelo vrijeme osjećala umor.


Alexis se trudila hraniti zdravo, ali njezina prehrana nije bila idealna. Ujutro bi doručkovala muffin od integralnog brašna i kavu, a ručala bi salatu. No njezin porok je bio šećer –u obliku kolača, sladoleda, želea, gaziranih pića bez šećera i ostale nezdrave hrane. Zato i ne čudi da je imala desetak kila previše.


Kako bih pomogao Alexis, samo sam identificirao i liječio INHERENTNE UZROKE njezinih probavnih smetnji. Da razumijete način na koji sam to uspio, prvo morate saznati nešto o tome kako crijeva funkcioniraju.


Ovo su dva glavna uzroka SIC-a: alergije na hranu i prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu.


Kako crijevni disbalans može dovesti do SIC-a?


Zamislite tenisko igralište. To je površina tankog crijeva preko kojeg se apsorbira hrana. U vašem se tankom crijevu također nalazi i oko 80% vašeg imunološkog sustava. Međutim, ovaj sofisticirani probavno-imunološki sustav je odijeljen samo jednim slojem stanica od toksične kanalizacije – svih bakterija i neprobavljene hrane koja se nalazi u vašim crijevima.


Ako se taj sloj prekine zbog neke vrste stresa, previše antibiotika ili protuupalnih lijekova poput Aspirina ili Advila, kortikosterioda, crijevnih infekcija, prehrane siromašne vlaknima i bogate šećerima, alkohola ili nečega drugoga, vaš će imunološki sustav biti izložen stranim česticama iz hrane i bakterijama i drugim mikrobima što će pokrenuti i aktivirati imunološku reakciju, alergiju i iritirat će vaš drugi mozak (enterični živčani sustav) uništavajući sve pred sobom što će onda dovesti do iritabilnog crijeva, iritabilnog mozga i ostalih sistemskih problema, uključujući alergije, artritis, autoimune bolesti, poremećaje raspoloženja i drugo.

Ako vi želite biti zdravi, onda mikrobni ekosustav u crijevima mora biti zdrav. Kad dođe do neravnoteže u crijevnim bakterijama, odnosno kad imate previše patogenih bakterija i nedovoljno zdravih bakterija, razboljet ćete se. U crijevima imamo više od 1 kg bakterija, oko 500 vrsta. Zapravo, u tijelu imamo više bakterijske nego ljudske DNK! Među svim tim silnim crijevnim bakterijama nalaze se dobri, loši i ZLI momci.


Ako loši momci preuzmu kontrolu ili ako se nasele u područja gdje ne bi trebali biti (kao tanko crijevo koje je obično sterilno), mogu početi fermentirati hranu koju probavljate, posebno šećere i škrob.


To stanje nazivamo prekomjernim rastom bakterija u tankom crijevu i glavni je uzročnik SIC-a.


Glavni simptom koji SIC uzrokuje je nadutost ili osjećaj prejedenosti nakon obroka. Što uzrokuje ovakvu nadutost? Plin kojeg bakterije proizvode u prekomjernim količinama dok ručaju vaš ručak!


Prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu može se dijagnosticirati testom na dah koji mjeri plin koji proizvode bakterije ili ispitivanjem urina kojim se mjere nusproizvodi bakterija nakon što su apsorbirani u vaš sustav.


Prekomjerni rast bakterija je stvarni sindrom i nedavno je opisan u radu koji je objavljen u časopisu Journal of the American Medical Association.(i) Ovo se stanje može liječiti. Zapravo, nedavno je objavljen jako važan članak u časopisu Annals of Internal Medicine kojim je dokazano da korištenje neapsorbiranog antibiotika pod nazivom rifaksimina tijekom razdoblja od 10 dana značajno pomaže u poboljšanju kako općih simptoma SIC-a tako i simptoma napuhavanja budući da uništava prekomjeran broj bakterija.(ii) Ovaj lijek sad prolazi postupak provjere FDA agencije prije odobrenja za korištenje u novoj terapiji sindroma iritabilnog crijeva.


To su izvrsne vijesti za mnoge bolesnike koji pate od SIC-a. Nažalost, nisu svi pacijenti s istom dijagnozom ravnopravni. Postoji više faktora koji dovode do SIC-a. Drugi glavni uzrok je osjetljivost na hranu. Ne radi se o pravim alergijama, već slabijim reakcijama na hranu koje pokreću mnoge kronične simptome pa tako i SIC.


Nedavno je objavljen jedan ključni rad u prestižnom britanskom medicinskom časopisu Gut kojim je otkriveno da eliminiranje hrane identificirane preko odgođenog testiranja na alergije na hranu (IgG antitijela) uzrokuje dramatična poboljšanja simptoma SIC-a.(iii) Jedan drugi rad, uvodni članak u časopisu American Journal of Gastroenterology, jasno navodi da moramo poštivati i prepoznati ulogu alergija na hranu i upalnih procesa kod SIC-a. (iv)


Znači istraživanja nam govore da su dva glavna uzroka iritabilnog crijeva – alergije na hranu i prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu – no možda ih ima još, uključujući nedostatak probavnih enzima, prisutnost parazita koji žive u crijevima, nedostatak cinka ili magnezija, trovanje teškim metalima i drugi.


Upravo zbog toga je od presudne važnosti personalizirati tretman koji se temelji na jedinstvenim okolnostima koje postoje kod svake osobe koja pati od SIC-a, budući da ne postoji jedno rješenje za sve. No rješenje se može naći ako pažljivo proučimo inherentne uzroke i krenemo ih liječiti.


Što me vraća na priču o Alexis …


Kako sam pomogao Alexis da se izliječi od ISC-a


Propisao sam Alexis neabsorbirajući antibiotik, lijek protiv gljivica za njezin problem s kvascima i morala je eliminirati namirnice na koje je alergična. Vjerujem u liječenje koje se fokusira na inherentni uzrok problema. Ako postoji bakterijska ili infekcija kvascima, lijekovi su najbolji izbor liječenja. Ključ je učinkovito izliječiti uzrok, pa ako se lijekovima to može postići, koristit ću ih.


Nakon toga sam joj dao dodatke zdravih bakterija kako bi joj se normalizirala crijevna flora i cink za pomoć s probavnim enzimima (kronični proljev može dovesti do nedostatka cinka u organizmu).


Također sam joj dao dodatna vlakna za hranjenje zdravih bakterija, riblje ulje za smanjenje crijevne upale, multivitamin i biljne preparate za uspostavu hormonalne ravnoteže (koja je poljuljana abnormalnim brojem bakterijama).


U mojoj trgovini možete naći cink, magnezij, probiotike, vlakna, riblje ulje, enzime, glutamin, i vitamin A . Važno je surađivati s liječnikom, po mogućnosti liječnikom funkcionalne medicine, kako bi prilagodili vaš tretman vašim specifičnim potrebama.


Možda će neki od vas ostati u šoku što se nakon toga dogodilo, no ja nisam bio iznenađen. Radi se o istom rezultatu koji sam doživio kod niza pacijenata nakon primjene načela funkcionalne medicine.


Alexis je došla na kontrolu nakon dva mjeseca i bila je potpuno druga osoba. Ne samo da je izgubila 10 kilograma, nego po prvi u 33 godine put nije imala „napadaje“ i imala je normalnu probavnu funkciju! Imala je puno više energije, a simptomi njezinog PMS-a su nestali.


Izgledala je i osjećala se kao da ima 10 godina manje i riješila se poteškoća od kojih je patila preko tri desetljeća.


Morate li i vi patiti kao što je patila Alexis? Ne. Imamo znanstvene mogućnosti, znanje i alate da riješimo ovaj kronični problem i poteškoće koje uzrokuju kod 1 od 5 ljudi. Ne trebate čekati nova istraživanja. Preko 15 godina liječim SIC u praksi uz dramatične uspjehe.


Zapravo, baš mi je nedavno jedan pacijent rekao da više uopće nema želučanih bolova niti probavnih problema. A prije je imao tako ozbiljne poteškoće da je morao postaviti telefon u kupaonicu!


Kako biste odmah iskoristili prednosti ovih otkrića, jednostavno pratite ovih pet koraka.


5 koraka do izlječenja IBS-a


  1. Obavite dijagnostička testiranja. Pokušajte se testirati na IgG alergije na hranu i eliminirajte na 12 tjedana namirnice za koje je test ispao pozitivan. Ili jednostavno nekoliko tjedana prijeđite na alergijsku eliminacijsku dijetu.

  2. Sami se testirajte. Ako si ne možete priuštiti gore navedena testiranja, samo eliminirajte najčešće alergene iz hrane na 12 tjedana, odnosno mliječne proizvode, gluten, kvasce, jaja, soju i kikiriki. Nakon toga ih postepeno uvodite da vidite uzrokuju li kakve simptome. To je učinkoviti način da izolirate namirnice koje vam možda čine probleme. Stvorio sam jednostavni program koji možete pratiti temeljem sveobuhvatne eliminacijske dijete pod nazivom The UltraSimple Diet (Ultrajednostavna dijeta).

  3. Riješite se neželjenih posjetitelja u svom tankom crijevu. Zatražite da vam doktor prepiše rifaximin (Xifaxin) i uzimajte dvije tablete od 200 mg tri puta dnevno tijekom sedam do 10 dana. To je obično najbolje rješenje za kronični prekomjerni rast bakterija koji uzrokuje napuhavanje i sindrom iritabilnog crijeva. Možda će vam dva do četiri tjedna trebati i lijek protiv gljivica poput nistatina ili flukonazola

  4. Ponovno naselite dobre bakterije u svoj probavni trakt. Nerado preporučujem brandove, ali kad se radi o probioticima, kvaliteta se toliko razlikuje da preporučujem samo dva branda. Uzmite jedan paket VSL3 (možete ga naručiti u trgovini Dr. Hyman Store) ili drugi visokopotentni probiotik dva puta dnevno tijekom jedan do dva mjeseca. Ovaj probiotik ima preko 450 milijuna organizama po paketu. Također preporučujem probiotik koji se zove S. boulardii u količinama od dvije kapsule dnevno tijekom dva mjeseca. To je posebni probiotik koji pomaže dodatnoj normalizaciji crijevne funkcije.

  5. Pokušajte uzimati probavne enzime uz jelo kako bi vam pomogli probaviti hranu u periodu dok crijeva zacjeljuju. Također vam mogu koristiti i nutrijenti koji će zaliječiti crijevnu stjenku uključujući riblje ulje, GLA (od ulja jaglaca, cinka, vitamina A, glutamina i drugo).

U mojoj trgovini možete naći cink, magnezij, probiotike, vlakna, riblje ulje, enzime, glutamin, i vitamin A . Važno je surađivati s liječnikom, po mogućnosti liječnikom funkcionalne medicine, kako bi prilagodili vaš tretman vašim specifičnim potrebama.


Poduzimanjem ovih koraka i identificiranjem inherentnih uzroka SIC-a, možete dramatično poboljšati svoje zdravlje i nadjačati svoje probavne poteškoće.


Molim vas da niže navedete svoja mišljenja i dodate komentar – ali ne zaboravite, ne možemo dijeliti medicinske savjete online, tako da svoje komentare ograničite na one koji se odnose na ponovno ozdravljenje!


U vaše zdravlje,


Mark Hyman, dr.med.


Reference

(i) Lin, H. (2004). Small intestinal bacterial overgrowth. The Journal of the American Medical Association. 292:852-858.

(ii) Pimenetel, M., Park, S. Mirocha, J. Kane, S., and Y. Kong. (2006). The effect of nonabsorbed oral antibiotics (rifaximin) on the symptoms of irritable bowel syndrome. Annals of Internal Medicine. (145)8:557–563.

(iii) Atkinson, W., Sheldon, T.A., Shaath, N., and P.J. Whorwell. (2003). Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: A randomized controlled trial. Gut. 53:1459–1464

(iv) Shanahan, F. and P.J. Whorwell, M.D. (2005). IgG-mediated food intolerance in irritable bowel syndrome: A real phenomenon or an epiphenomenom? The American Journal of Gastroenterology. 100:1558–1559.


IZVORI:


Comments


bottom of page