top of page

Zašto ako želite čistu kožu trebate liječiti svoja crijeva?


Autor William Cole, D.C., IFMCP liječnik funkcionalne medicine


Lako je smetnuti s uma da je vaša koža vitalni funkcionalni organ. Prosječne površine veće od 6 m2 i težine koja iznosi 6% do 10% vaše tjelesne težine, koža je zapravo naš najveći organ! Kao dio vašeg pokrovnog sustava koji se sastoji i od kose i noktiju, vaša koža može puno toga reći o vašem zdravlju. Kožni problemi poput akni, rozaceje, ekcema, psorijaze i dermatitisa, tipični su simptomi da se u organizmu zbiva nešto drugo.


Budući da se još otkad sam bio tinejdžer borim s aknama, ten mi je uvijek predstavljao izvor velike nesigurnosti. Na tržištu ne manjkaju proizvodi za koji god kožni problem imali, od sapuna i losiona do krema i tableta. No hoće li oni riješiti stvarni problem? Često će odgovor biti ne.


Osim što savjetujem ljude diljem svijeta u funkciji liječnika funkcionalne medicine, imam i jedinstvenu prednost što sam i u vlastitom slučaju primijenio ovo novootkriveno polje prirodne njege. Čvrsto vjerujem da bi liječnici trebali primjenjivati ono što savjetuju, pri čemu neriješeni kožni problemi nisu nikakva iznimka. Trebao mi je sveobuhvatni plan da stanem na kraj svojim problemima s kožom.


Drugi naziv za funkcionalnu medicinu je „sistemska medicina“, jer tražimo inherentne uzroke svih samostalnih, ali međusobno povezanih sustava u tijelu. Na primjer, vaš probavni sustav utječe na zdravlje vašeg mozga, a postoje i uzbudljiva istraživanja koja proučavaju osovinu crijeva-koža i načine na koji vaš mikrobiom određuje zdravlje vaše kože. Zbog toga funkcionalna medicina smatra da su akne i ostali problemi s kožom upalni poremećaji iz autoimunološkog spektra.


Budući da je svaki slučaj drugačiji, funkcionalna se medicina fokusira na prilagođavanje liječenja potrebama pojedinca. Ovo su neki alati koje sam primjenjivao u svom i slučaju kod brojnih pacijenata koje sam liječio, kako bih preokrenuo i izliječio njihove probleme s kožom:


1) Napravite sve laboratorijske pretrage

 • Ispitivanje stolice: Prvi korak u otkrivanju kako funkcionira vaša osovina crijeva-koža i kakvo je zdravlje vašeg mikrobioma je analiza stolice. Preporučam dvodnevni ili trodnevni uzorak kako biste dobili nalaz vrijednosti dobrih bakterija i isključili bilo kakve bakterijske ili infekcije uzrokovane kvascima ili parazitima.

 • Imunološki testovi krvi: Ovom će se krvnom pretragom moći procijeniti je li došlo do proboja u obrambenom sustavu vaših crijeva, uslijed kojeg čestice neprobavljene hrane i bakterije mogu ući u krv i na taj način uzrokovati upalnu reakciju u cijelom tijelu. Ovo se stanje uobičajeno naziva „propusnim crijevima“.

 • Liječite bilo kakva inherentna stanja crijeva.

 • SIBO: Prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu nastaje kad bakterije iz debelog crijeva prijeđu u tanko crijevo gdje im nije mjesto.

 • Disbioza: Dok je SIBO prekomjeran rast normalnih bakterija, do disbioze dolazi kod disbalansa između dobrih i loših bakterija. Povećanje štetnih bakterija je dokazani faktor kod kožnih problema.

 • Hipoklorhidrija: Manjak želučane kiseline ili hipoklorhidrija češći je problem kod ljudi koji imaju kožne probleme poput akni.

 • Infekcije parazitima ili kvascima: Kronične upale slabijeg intenziteta poput ovih mogu biti izvor trajne upale u osovini crijeva-koža.

 • Sindrom propusnog crijeva: Svi prethodno navedeni crijevni problemi mogu uzrokovati hiperpermeabilnost vaše crijevne ovojnice.

Kako bih pomogao crijevima i koži da se izliječe od ovih inherentnih problema, koristim prirodne medicinske protokole, zavisno od stanja.


2) Izbjegavajte hranu koja šteti vašoj osovini crijeva-koža

Ono što šteti vašim crijevima, šteti i vašoj koži, tako da je za sjajni zdravi ten mudro izbjegavati određene vrste hrane.


3) Koristite lijekove iz hrane kako biste izliječili svoju osovinu crijeva-koža

Ovo su neke vrste hrane koje sam koristio za oporavak veze između crijeva i kože:

 • Juha od kostiju: Možda je vaša baka spravljala ovaj stari lijek. Kolagen koji se u njoj nalazi izvrstan je za liječenje kože i crijeva.

 • Fermentirano povrće: Kiseli kupus i korejski kimchee izvrstan su način na koji ćete unijeti korisne probiotike u vaš mikrobiom.

 • Švedski tonik od trava: Ovaj biljni tonik mi se pokazao kao vrlo učinkoviti način za liječenje kroničnih upala i za poboljšavanje niske proizvodnje želučane kiseline.

 • Kefir: Fermentirani mliječni proizvodi poput kefira, koji su bogati korisnim probiotikom Lactobacillus acidophilus, dokazano će kroz tri mjeseca poboljšati vaš ten.

 • Fermentirano ulje jetre bakalara: Još jedan stari lijek u obliku ulja koje je bogato hranjivim tvarima izvrstan je izvor vitamina A, D i K2 koji liječe kožu. Također je uravnotežen i stabilan izvor omega masnih kiselina.

 • Kokosovo ulje: U liječenju osovine crijeva-koža masti su neophodne. Ovo ulje također ima i prirodna antimikrobna svojstva. Kokosovo ulje je također izvrsno za nanošenje direktno na kožu!

 • Jetra: Kao prirodni multivitamin, po dekagramu, jetra je jedno od najboljih bioraspoloživih namirnica bogatih hranjivim tvarima koje postoji na svijetu. Ako jedete meso, ovo je izvrstan cjeloviti izvor hranjivih tvari za kožu poput cinka i pantotenske kiseline ili vitamina B5.

Možda je pronalazak inherentnih faktora za vaše kožne probleme i njihovo liječenje individualiziranim i sveobuhvatnim programom funkcionalne medicine prirodno rješenje koje ste tražili.


IZVOR:

Comentários


bottom of page