top of page

Sindrom kroničnog umora je u crijevima, ne u vašoj glavi

Liječnici su dugo bili zbunjeni sindromom kroničnog umora. Sindrom kroničnog umora je stanje gdje normalni napor dovodi do iscrpljenja koje je toliko jako da se ne može ublažiti odmorom. Za sada nisu poznati okidači ovog stanja, a prije postavljanja dijagnoze potrebno je izvršiti dugotrajne testove koje propisuje stručnjak.


Sada su po prvi put istraživači sa Sveučilišta Cornell identificirali biološke markere ove bolesti u crijevnim bakterijama i upalne mikrobne agense u krvi.


Vidi također: Studija pokazuje zašto vježbanje povećava umor kod pacijenata koji pate od sindroma kroničnog umora


U studiji objavljenoj u časopisu Microbiome (Mikrobiom), znanstveni tim opisuje kako su točno dijagnosticirali mijalgični encefalomijelitis ili sindrom kroničnog umora (ME/CFS) kod 83% pacijenata preko uzoraka stolice i krvi, čime su osigurali neinvazivnu dijagnostiku i korak prema razumijevanju uzroka bolesti.


"Naš rad pokazuje da bakterijski mikrobiom u crijevima pacijenata koji pate od sindroma kroničnog umora nije normalan, što može uzrokovati gastrointestinalne i simptome upale kod žrtvi ove bolesti“ rekla je Maureen Hanson, Liberty Hyde Bailey profesorica na Odjelu za molekularnu biologiju i genetiku Sveučilišta Cornell i viši autor znanstvenog rada. „Osim toga, naše otkriće biološke abnormalnosti dodatno pobija smiješnu pretpostavku da bolest ima fiziološki uzrok.“


"U budućnosti vidimo ovu tehniku kao dopunu ostalim neinvazivnim načinima dijagnostike, ali ako uspijemo bolje otkriti što se događa s ovim mikrobima u crijevima i pacijentima, možda će liječnici početi razmatrati promjenu prehrane uz korištenje prebiotika poput prehrambenih vlakana ili probiotika kao pomoć pri liječenju bolesti.“ smatra Ludovic Giloteaux, istraživač na postdoktorskom studiju i glavni autor ove studije.


U studiji su istraživači s kampusa na Sveučilištu Ithaca surađivali dr. Susan Levine, specijalisticom za ME/CFS u New Yorku, koja je okupila 48 osoba kojima je dijagnosticiran ME/CFS i 39 zdravih kontrolnih subjekata za uzimanje uzoraka stolice i krvi.


Istraživači su poredali regije mikrobnog DNK iz uzoraka stolice kako bi identificirali različite vrste bakterija. Općenito, kod bolesnika koji boluju od ME/CFS u odnosu na zdravu populaciju, raznolikost tipova bakterija je bila jako smanjena i bilo je manje bakterijskih vrsta za koje se znaju da imaju protuupalno djelovanje. Isto je uočeno i kod ljudi koji boluju od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.


U isto su vrijeme istraživači otkrili specifične markere upale u krvi, vjerojatno zbog propusnog crijeva uslijed crijevnih problema zbog kojih su bakterije mogle ući u krvotok, veli, Giloteaux.


Saznaj više: Put prema jasnijoj dijagnozi sindroma kroničnog umora


Bakterije u krvi pokrenut će imunološku reakciju koja može pogoršati simptome.


Istraživači nemaju dokaze kojima mogu razlučiti je li promijenjeni crijevni mikrobiom uzrok ili posljedica bolesti, dodao je Giloteaux.


Istraživački će tim u budućnosti tražiti dokaze virusa i gljivica u crijevima, kako bi vidjeli da li oni ili njihova zajednica s bakterijama uzrokuju ili doprinose ovoj bolesti.


Opaska: Moguće je da je ovaj materijal uređen zbog dužine i sadržaja. Za dodatne informacije, molimo vas da kontaktirate citirani izvor.


Sveučilište Cornell Izvorno izvješće: Melissa Osgood


Publikacija:

Giloteaux L i sur. Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. Microbiome, objavljeno 23. lipnja 2016. doi: 10.1186/s40168-016-0171-4


IZVORI: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160627160939.htm

bottom of page