top of page

Zdravstveni status štitnjače: povezanost glutena, probavnog trakta i štitnjače


Uzročnik dva najčešća tipa oboljenja štitnjače, Hashimoto i Graves, je autoimuna bolest, stanje pri kojem tijelo miješa vlastito tkivo s vanjskim „neprijateljima“ i počinje napadati samo sebe. No, što je uzrok autoimunosti i kako može rezultirati oboljenjem štitnjače? Odgovor se sastoji od više dijelova, no kako pojašnjavam u knjizi The Autoimmune Solution (Autoimuno rješenje), sve započinje u crijevima, budući da su crijeva vrata do zdravlja. U ovom članku otkriti ćemo načine na koje oštećena crijeva pokreću lančanu reakciju, koja rezultira autoimunom i ne-autoimunom bolesti štitnjače.


Zdrava crijeva ili propusna crijeva?


Zahvaljujući pionirskom radu s Dr. Alessiom Fasanom, sada nam je poznata mehanika koja uzrokuje propusna crijeva, a to je jedan od primarnih pokretača za sve autoimune bolesti, uključujući autoimunu bolest štitnjače. Već sami naziv bolesti govori da propusna crijeva nastupaju kada crijeva (posebice tanko crijevo) postane previše propusno, čime dozvoljava česticama da izađu iz probavnog trakta i slobodno putuju krvotokom.


Gluten je jedan od glavnih uzroka propusnih crijeva kod ljudi koje vidim s problemima štitnjače i autoimune bolesti, i to ne samo u slučaju bolesnika s celijakijom, nego u bilo kojeg bolesnika s osjetljivošću na gluten. Kad netko sa osjetljivošću na gluten jede hranu, koja sadrži gluten, proteini iz glutena prolaze želucem i stižu u tanko crijevo, gdje tijelo odgovara proizvodnjom zonulina, kemikalije koja signalizira čvrstim spojevima crijevnih zidova da se otvore, stvarajući propusnost. Oštećenje crijeva može biti uzrokovano ili izazvano infekcijama crijeva poput prekomjernog rasta bakterije Candida, lijekova poput antibiotika ili kontracepcijskih pilula i stresa.

Nakon što je Vaše propusno tanko crijevo omogućilo toksinima, mikrobima i djelomično probavljenoj hrani da iscuri u krvotok, imunosni sustav ulazi u stanje uzbune kako bi neutralizirao ove prijetnje. No, budući da su Vaša crijeva još uvijek propusna, prijetnje se i dalje pojavljuju, što stavlja Vaše tijelo u stanje kronične upale i dovodi Vas na put razvoja autoimune bolesti, budući da je Vaš imunosni sustav izložen stresu u tolikoj mjeri da počinje pogrešno napadati svoje vlastito tkivo. Nažalost, gluten je uzrokovao oštećenje Vaših crijeva, te povećava izglede da ćete i dalje razviti oboljenje štitnjače uslijed strukturalne sličnosti s tkivom štitnjače.


Molekularna mimikrija, slučaj zamijene identiteta


Svaku puta kada je Vaše tijelo izloženo opasnim vanjskim utjecajima, Vaš imunološki sustav zapamtit će njihovu strukturu, posebice sekvencu proteina, tako da može razviti savršenu obranu na patogen i prepoznati ga u buduće.


No sustav prepoznavanja imunosnog sustava nije savršen, tako dugo dok su struktura molekule i sekvence proteina dovoljno slične, imunosni sustav može biti prevaren tako da napada slične molekule koje su u biti tkivo tijela, uzrokujući autoimunu bolest. No u slučaju štitnjače, ona ima dva najčešća "dvojnika" što je izlaže riziku od ozbiljnih autoimunih napadaja: gluten i kazein (protein koji je prisutan u mliječnim proizvodima), izgledno je da će oba proizvoda sada zatrovati Vaš krvotok, uslijed propusnih crijeva.


To je klasičan scenarij. Štitnjača ljutito viče: „Nisam ništa učinila, kunem se! Uhvatili ste pogrešnu osobu!, a protutijela cinično odgovaraju „Sigurno prijateljice, sigurno!“, prije nego što se vezuju na tkivo štitnjače kako bi neutralizirali „prijetnju“. U slučaju autoimunog hipotiroidizma (Hashimotova bolest), Vaš imunosni sustav napada smanjenu funkcionalnost štitnjače, tako da se metabolički procesi usporavaju. U slučaju autoimunog hipertiroidizma (Gravesova bolest), protutijela djeluju na hormon za stimulaciju štitnjače, uzrokujući da štitnjača prekomjerno proizvodi hormone i preopterećuje Vaš metabolizam.


Čak i u bolesnika koji imaju ne-autoimunu bolest štitnjače, fenomen molekularne mimikrije još uvijek utječe na funkciju štitnjače, zbog čega preporučujem da svi moji bolesnici s bolesti štitnjače uklone gluten iz svoje prehrane, čak i ako nije autoimuna.


Iako su gluten i kazein najčešći hipotetski uzroci autoimune bolesti štitnjače, koja je uzrokovana molekularnom mimikrijom, bakterija Yersinia enterocolitica, koja ulazi u crijeva putem zaražene hrane ili pića, dokumentirana je od strane istražitelja kao uzrok Gravesove bolesti uslijed međudjelovanja s receptorom hormona koji stimulira štitnjaču.
Comentarios


bottom of page