POJEDINAČNI PARAMETRI

EOZINOFILNI PROTEIN X – EPX (1223)

Eozinofilni protein X (EPX) marker za dijagnosticiranje i praćenje terapije oboljelih od upalnih bolesti crijeva.

Normalne razine EPX mogu ukazati na kliničku učinkovitost eliminacijske dijete ili kliničku remisiju IBD. Povišenja EPX-a mogu se javiti kao odgovor na alergiju na hranu, enteropatije potaknute proteinima, infekciju parazitima, IBD, alergijski kolitis ili gastroezofagealni refluks.

Simptomi povećanog EPX-a:

  • Upalna bolest crijeva (IBD)
  • Intestinalni paraziti
  • Kronični proljev
  • Alergija na hranu ili atopijski dermatitis
  • Gastroezofagealni refluks
  • Kronični alkoholizam
  • Enteropatije potaknute proteinima
  • Rak crijeva
  • Eozinofilni gastroenteritis (rijetko)                                                                                            

CIJENA:  200 kn 1) )

HEMOGLOBIN  (1231)

Analiza na hemoglobin se radi da bi se ispitalo postojanje krvi u stolici. Poželjno je napraviti analizu ako imate kronični zatvor ili dijareje. Isto tako, ako gubite na težini bez poznatog uzroka ili ako imate anemiju.                                      

CIJENA:  130 kn 1)

 

HEMOGLOBIN-HAPTOGLOBIN KOMPLEKS (1232)

Polipi i karcinomi koji krvare uzrokuju prisustvo hemoglobina u stolici. Obično se hemoglobin veže na serumski protein haptoglobin. Novija istraživanja pokazuju da se hemoglobin sporije razgrađuje tijekom crijevnog krvarenja ako je vezan za haptoglobin - tada se u stolici može otkriti veća koncentracija kompleksa hemoglobin-haptoglobin. Na taj način, test otkriva veći broj naprednih polipa (benignih prekursora) od običnog testa na hemoglobin. Budući da se rak debelog crijeva obično razvija od polipa, test omogućuje rano otkrivanje.

CIJENA:  130 kn1)

HISTAMIN (1262)


Ovaj test određuje sadržaj histamina u stolici. Sadržaj histamina u crijevima raste kad se pojedu određene namirnice. Enzim diamin oksidaza (DAO) prirodno je prisutan u tankom crijevu, to je enzim koji razgrađuje histamin. Osobe s nedostatkom DAO imaju smanjenu sposobnost razgradnje histamina, što rezultira visokom razinom histamina. Ovaj test ne mjeri DAO enzime u stolici, ali visoke vrijednosti histamina u stolici ukazuju na nedostatak DAO.

Razina histamina se povećava nakon konzumiranja hrane kao što je čokolada, tvrdi sir i crno vino. U slučaju DAO nedostatka, simptomi uključuju gastrointestinalne probleme u kombinaciji sa svrbežom, začepljenim nosom, nesanicom ili glavoboljama. 

Histamin je prisutan u velikom broju stanica u tijelu. Ima regulatornu funkciju u crijevima, igra ulogu u proizvodnji želučane kiseline i djeluje kao neurotransmiter. Histamin je također uključen u upalne reakcije i alergije. Kada dođe do kontakta sa stranim tvarima, mastociti se potiču da oslobode histamin. Povećanje histamina uzrokuje alergijske simptome kao što su svrbež, curenje iz nosa, proljev i nesanica. Zbog toga povišene razine histamina mogu uzrokovati "pseudo-alergiju".                 

U normalnim okolnostima, sadržaj histamina u crijevu ostaje prilično nizak. Razlog za to je enzim diamin oksidaza (DAO) koji osigurava razgradnju histamina. Neki ljudi nemaju ovaj enzim. Posljedično, kada jedu hranu koja povećava sadržaj histamina u crijevima, oni razvijaju alergijske simptome. To se naziva "netolerancija histamina".

CIJENA:  320 kn1)

KALPROTEKTIN (0129)

Kalprotektin je marker koji omogućuje razlikovanje ne-upalnih crijevnih procesa od onih upalnih i zahvaljujući kojem se mogu izbjeći nepotrebni zahvati i invazivni pregledi kao što je kolonoskopija. Fekalni kalprotektin je tvar koja će se u crijevima nalaziti u prekomjernoj količini kad se ondje javi upala, a njegova prisutnost će tako ukazati i na postojanje upalnog procesa u crijevima.

Niska razina kalprotektina znači da su znakovi i simptomi koji su se pojavili vjerojatno uzrokovani ne-upalnim poremećajem crijeva kao što je, primjerice, sindrom iritabilnog crijeva ili virusna gastrointestinalna infekcija dok će umjerena razina ukazivati na upalu, ali i na pogoršanje postojećeg stanja. U ovom slučaju se testiranje razine kalprotektina ponavlja nakon određenog razdoblja kako bi se dobile potrebne smjernice. No, ako bismo kalprotektin i njegovu važnost opisali ukratko, mogli bismo reći da će sve što uzrokuje upalu u crijevima uzrokovati i povećanje količine kalprotektina u stolici.

CIJENA:  180 kn1)

KRATKOLANČANE MASNE KISELINE (9181)

Kratko lančane masne kiseline (SCFA): SCFA su krajnji produkt procesa bakterijske fermentacije prehrambenih vlakana korisnim biljnim florama u crijevima i igraju važnu ulogu u zdravlju GI-a, kao i u zaštiti od crijevne disbioze. Laktobacili i bifidobakterije stvaraju velike količine masnih kiselina kratkog lanca, koje smanjuju pH vrijednosti u crijevima i zato čine okoliš neprikladnim za patogene, uključujući bakterije i kvasce. Studije su pokazale da SCFA imaju brojne implikacije na održavanje fiziologije crijeva. SCFA smanjuju upalu, potiču ozdravljenje i doprinose normalnom staničnom metabolizmu i diferencijaciji.

CIJENA:  275 kn1)

LAKTOFERIN (1233)

Laktoferin je marker upalnih zbivanja u crijevima. Kada postoji upala u probavnom traktu, neutrofili budu privučeni na to područje i oslobađaju laktoferin, povećavajući razinu proteina u stolici. Ovaj test mjeri razinu laktoferina u stolici kao način otkrivanja upale u crijevima.

Crijevna upala povezana je s upalnom bolesti crijeva (IBD) i nekim bakterijskim infekcijama probavnog trakta, ali nije povezana s mnogim drugim poremećajima koji utječu na funkciju crijeva i uzrokuju slične simptome. Laktoferin se može koristiti za razlikovanje upalnih i ne-upalnih stanja.

IBD je skupina kroničnih poremećaja koje karakteriziraju otečena i oštećena tkiva u sluznici crijevnog trakta. Uzrok IBD-a nije poznat, ali se smatra da su te bolesti posljedica autoimunog procesa koji je izazvan genetskom predispozicijom, virusnom bolešću i / ili okolišnim čimbenikom. Najčešće upalne bolesti crijeva su Crohnova bolest (CD) i ulcerativni kolitis (UC).

Osobe oboljele od IBD-a obično imaju faze aktivne bolesti koje se izmjenjuju s razdobljima remisije. Tijekom aktivne faze, osoba može doživjeti česte napadaje vodenih i / ili krvavih proljeva, bolova u trbuhu, gubitka težine i vrućice. Između ovih razdoblja, simptomi često nestaju. Testiranje laktoferina može biti korisno u praćenju aktivnosti bolesti.

         

CIJENA:  180 kn1)

LIZOZIM (1234)

Lizozim je antibakterijski enzim obran prisutna u gastrointestinalnom sustavu. Umjereno povišenje fekalnog lizozima obično je povezano sa značajnim rastom enteropatogena kao što su gljivice ili disbiotičke bakterije. Značajno povišene razine fekalnog lizozima identificirane su kod upalnih bolesti crijeva (IBD), kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, kao i druge ne-IBD gastrointestinalne bolesti s proljevom.

CIJENA:  120 kn1)

PMN-ELASTAZA (1236)

PMN elastaza ("polimorfonuklearna elastaza") je enzim koji se oslobađa u intestinalnom traktu kao dio upalne reakcije i tako postaje detektabilan u fecesu. Fiziološki, ovaj enzim sudjeluje u intracelularnoj razgradnji fagocitoznog materijala.

Povišene vrijednosti stolice upućuju na više ili manje opsežne upalne procese u crijevima.

CIJENA:  200 kn1)

sIgA (SEKRECIJSKI IgA) (1241)

Sekrecijski IgA (sIgA)  je glavni imunoglobulin na sluznici crijeva. Intestinalne stanice proizvode otprilike 2-3 g sIgA svaki dan. Protutijela sIgA sprječavaju vezanje patogene na površinu apsorbirajućih stanica crijeva.

Ova protutijela se vezuju na invazivne opasnosti, zarobe ih i sprječavaju da putuju dalje. Zatim neutraliziraju sve toksine, koji su otpušteni i mogu biti štetni, te pomažu u osiguravanju da se nepoželjne tvari i organizmi izbace putem izmeta.

CIJENA:  130 kn1)

TRIPTOFAN (1279)

L-triptofan je jedan od osnovnih građevnih elemenata za stvaranje proteina i za tvorbu serotonina, derivata kinurena i nikotinamida. Nedovoljan unos ili dostupnost triptofana dovodi s jedne strane do poremećaja u ravnoteži dušika s nadolazećim gubitkom mišićne mase, a s druge strane, do smanjenja sinteze serotonina i nikotinamida, što rezultira povećanim rizikom od neuropsihijatrijskih poremećaja. Niske razine triptofana također su u korelaciji posebno u bolesnika s kroničnom upalnom bolešću crijeva s pojačanim simptomima upale, pojačanim osjećajem boli i smanjenom pokretljivosti crijeva.

CIJENA:  320 kn1)

TUMOR M2-PK (1201)

M2 piruvat kinaza (M2-PK) tumorski je marker za rak debelog crijeva. On je stabilan marker koji nije pod utjecajem lijekova i dodataka prehrani. Također je napredni neinvazivni dijagnostički alat za procjenu funkcije probavnog sustava. Test stolice potpuno je novi pristup testovima probira raka crijeva. S novom metodom za M2-PK u stolici sada je moguće detektirati krvarenje ili ne-krvarenje raka crijeva, kao i polipa, s visokom osjetljivošću i specifičnošću. Test je precizniji jer ne ovisi o okultnoj krvi.

Rak crijeva, također poznat kao kolorektalni rak, čest je rak u zapadnim društvima

Povišena razina M2-PK čini dio preliminarnog pregleda koji se preporučuje za upućivanje na kliničku endoskopiju ili kolonoskopiju. M2-PK se može koristiti kao alat za procjenu ili odgovor nakon tretmana. Visoke razine M2-PK ukazuju na značajne upale u gastrointestinalnom traktu i kolorektalni  rak.                                                                                                                 

CIJENA:  200  kn1)

ZONULIN (9300)

Zonulin je protein koji se sintetizira u crijevnim i jetrenim stanicama i koji reverzibilno regulira propusnost crijeva. Zonulin modulira propusnost uskih spojeva između stanica probavnog trakta.

„Leaky gut“ ili intestinalna permeabilnost, je stanje u kojem se sluznica tankog crijeva oštećuje, uzrokujući da neprobavljene čestica hrane, toksični otpad i bakterije prelaze crijevnu barijeru i ulaze u krvotok. Strane tvari koje ulaze u krv mogu uzrokovati autoimuni odgovor u tijelu, uključujući upalne i alergijske reakcije kao što su migrene, iritabilno crijevo, ekcem, kronični umor, alergije na hranu, reumatoidni artritis i još mnogo toga.

Visoke razine zonulina povezane su s povećanom propusnošću crijeva. Nekoliko autoimunih, upalnih i neoplastičnih bolesti povezano je s povišenim razinama zonulina ili dokazanom povećanom propusnosti crijeva. To uključuje celijakiju, dijabetes tipa 1 i juvenilnu bezalkoholnu masnu bolest jetre. Osim toga, postoje dokazi koji podupiru povezanost s multiplom sklerozom, reumatoidnim artritisom, astmom i upalnom bolesti crijeva.

Smatra se da proces propuštanja crijeva doprinosi upali u cijelom tijelu, pa čak i razvoju autoimune bolesti. Dva najvažnija okidača za oslobađanje zonulina su bakterije i gluten. Čak i kod ljudi koji nemaju celijakiju, proteini glutena i gliadina koji se nalaze u pšenici mogu potaknuti oslobađanje zonulina i povećati propusnost crijeva.

CIJENA:  320 kn kn1)

ŽUČNA KISELINA (7349)

Žučna kiselina je tvar koja emulgira ili raspršuje masne čestice hrane. Potrebna je za pravilnu probavu. U debelom crijevu, žučne kiseline se ponovno apsorbiraju natrag u krvotok kako bi se ponovno mogle koristiti.

S vremena na vrijeme, žučne kiseline se ne resorbiraju pravilno, što dovodi malapsorpcije. Previše žučnih kiselina u debelom crijevu može dovesti do proljeva i vodene stolice.

CIJENA:  150  kn1)

α-1-ANTITRIPSIN (1225)

Alfa-1-antitripsin je glikoprotein, koji se proizvodi u jetri, intestinalnim makrofagima, monocitima i stanicama sluznice crijeva. Spada u skupinu proteina akutne faze i jedan je od najvažnijih inhibitora proteinaze. Nedostatak α-1-AT dovodi do pojačane proteolize. Samo vrlo mala količina alfa-1-antitripsina se cijepa ili apsorbira u crijevima. Stoga mjerenje α-1-AT u stolici odražava propusnost crijeva tijekom upalnih procesa.

CIJENA:  150  kn1)

ß-DEFENZIN (1224)

Beta defenzin je antimikrobni peptid koji se luči na sluznici crijeva, a ima široki spektar aktivnosti protiv različitih patogena.

Beta-defenzini su sastavni dio prirođenog imunološkog sustava i svojim antimikrobnim učinkom doprinose barijernoj funkciji epitelnih stanica crijeva. Defenzini pokazuju različit stupanj antimikrobne aktivnosti protiv bakterija, gljivica i nekih virusa s ovojnicom. Smanjena ekspresija ß-defensina može se, na primjer, promatrati u epitelnim stanicama crijeva pacijenata s Crohnovom bolesti. Sustav obrane sluznice je stoga ograničen i omogućuje povećanu invaziju bakterija, što bi moglo dovesti do tipične infekcije kod pacijenata s Crohnovom bolesti. Trenutno se istražuje može li smanjena ekspresija beta-defenzina imati ulogu u razvoju Crohnove bolesti. Kao i mogućnost upotrebe probiotičkih bakterija za induciranje ekspresije beta-defenzina.

CIJENA:  180 kn1)

ß-GLUKURONIDAZA (1276)

Beta-glukuronidaza je enzim koji stvaraju kolonociti i neke crijevne bakterije (posebno E. coli, ali i Ruminococcus, Bacteroides, Eubacterium, Peptostreptococcus, Staphylococcus i Clostridium).

Beta-glukuronidaza razgrađuje složene ugljikohidrate i povećava bioraspoloživost i reapsorpciju biljnih polifenola (lignani, flavonoidi, ceramidi i gliciretinska kiselina).Procjena beta-glukuronidaze može biti od posebnog interesa za kliničare zainteresirane za procjenu razine važnih tvari poput hormona, vitamina D i fitonutrijenata.

CIJENA:  200 kn1)