Ostali hormoni

KORTIZOL, DNEVNI Profil (7 MJERENJA)(4516)

Kortizol je steroidni hormon, kore nadbubrežne žlijezde, koji sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, ima ulogu pri stresu i upali, te u različitoj mjeri djeluje na brojne sustave u tijelu čovjeka. Mjerenje koncentracije kortizola koristi se za dijagnozu bolesti i procjenu funkcije nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa.

Povišeno
Bazalna razina kortizola iznad referentne vrijednosti ukazuju na prisustvo Cushingovog sindroma. Osim Cushingovog sindroma, kortizol može biti iznad referentnih vrijednosti (često i s abnormalnim dnevnim ciklusom) i u alkoholizmu, endogenoj depresiji, anoreksiji nervozi, ozbiljnim akutnim i kroničnim sistemskim oboljenjima, prekomjernoj težini, povišenim koncentracijama estrogena kao npr. u trudnoći, terapiji estrogenima ili oralnim kontraceptivima.

Sniženo
Snižene vrijednosti kortizola nalaze se u primarnoj i sekundarnoj insuficijenciji nadbubrežne žlijezde.

CIJENA:             695 kn1)                               850 kn2)
 

BURN-OUT, PROFIL (URIN+SLINA)(5304)

Sindrom burn-out ili sindrom izgaranja na radnom mjestu je stanje potpune fizičke, psihičke i emocionalne iscrpljenosti uzrokovane pretjeranim stresom na radnom mjestu. Uzrok velike količine stresa je osjećaj nezadovoljstva zbog nemogućnosti usklađivanja svih obaveza i izvršavanja radnih zadataka. Javlja se gubitak motivacije i smislenosti vlastitog rada, što može biti popraćeno simptomima anksioznosti i depresije. Radna okolina diktira tempo rada i nameće izvršavanje prekomjernog broja radnih zadataka, no često su problem i naša vlastita očekivanja od nas samih. Do izgaranja na radnom mjestu dolazi kad radnik više nije u stanju biti funkcinalan na zbog promjena u svom psihofizičkom stanju, uzrokovanih stresom na radnom mjestu. Stres na radnom mjestu povećava rizik od srčanog i moždanog udara, uništava mentalno zdravlje, skraćuje život i narušava kvalitetu života.

TEST OBUHVAĆA:
DHEA-dnevni, kortizol – dnevni profil, adrenalin, noradrenalin, dopamin, serotonin (7 mjerenja)

Dio grafičkog prikaza

CIJENA:             1.550 kn1)                                1.700 kn2)
 

MELATONIN, PROFIL (3 mjerenja)(4522)

Melatonin je regulator dnevno-noćnog ritma i njegovo lučenje ovisi o izmjenjivanju dana i noći. Melatonin se isključivo luči za vrijeme noći i tame, a kao poticaj za lučenje je boravak preko dana na sunčevom svijetlu.

Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da melatonin igra ulogu najjačeg antioksidanta u organizmu.

Starenje kože, debljina, hipertenzija, dijabetes tipa 2, kronična bolna stanja, degeneracija žute pjege, glaukom, neplodnost, anksioznost, depresija, migrena, maligni tumori – samo su neka od stanja kod kojih je znanstveno dokazan nedostatak melatonina, te njegovom suplementacijom možemo spriječiti, ali i izliječiti te bolesti.

CIJENA:             1.170 kn1)                                1.320 kn2)
 

ADRENALNI STRES INDEX (4504)

Metaboličko djelovanje DHEA:

 • redukcija masnog tkiva
 • regulacija tjelesne težine
 • stimulacija imuniteta
 • optimalna regulacija metabolizma
 • viša razina tolerancije na stres
 • prevencija kardiovaskularnih bolesti
 • prohormon za spolne hormone
 • antagonist kortizola

Metaboličko djelovanje kortizola:

 • sprječavanje upalnih procesa
 • stabilizacija razina šećera u krvi tijekom razdoblja gladovanja (primjerice posta)
 • supresija imunoloških postupaka (primjerice autoimuni postupci)

TEST OBUHVAĆA: 
DHEA, kortizol

CIJENA:             1.040 kn1)                                1.100 kn2)