Kapilarna krv

kapilarna krv

Omega -3- Indeks (0206)

Do sada je opisano da omega-3 masne kiseline imaju pretežno preventivni učinak na arteriosklerozu i koronarnu bolest srca. Osim toga, proteklih se godina pomaknuo zaštitni učinak srčanih aritmija i rizik od iznenadne srčane smrti u središtu interesa. Na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja, omega-3 indeks predstavlja značajan faktor rizika za iznenadnu srčanu smrt.

Omega-3 indeks mjeri postotak eikosapentaenoične i dokosaheksaenske kiseline omega-3 masnih kiselina u ukupnom sadržaju masnih kiselina u krvi. Ako je ispod 4%, vjerojatnost iznenadne srčane smrti je najmanje 10 puta veća nego ako je indeks omega-3 iznad 8%.

Ključna kardioprotektivna svojstva omega-3 masnih kiselina uključuju smanjenje razine triglicerida i povećanje razine HDL kolesterola. Omega-3 masne kiseline snižavaju krvni tlak, šire male krvne žile, inhibiraju agregaciju trombocita i poboljšavaju protok krvi. Nadalje, pokazano je da oni imaju stabilizirajući učinak na karotidne plakove. Najvažnije kardioprotektivno svojstvo omega-3 masnih kiselina je antiaritmički učinak. Čak i kod duševne bolesti uočava se pozitivan utjecaj omega-3 masnih kiselina. Nedavne studije su pokazale da omega-3 masne kiseline pozitivno utječu na shizofreniju, manično-depresivne poremećaje, depresiju i poremećaj hiperaktivnosti.

ANALIZA OBUHVAĆA :
Omega-3-Index (EPA i DHA)

CIJENA:         445 kn 1)                        490 kn 2)

MEDIVERE PRIMJER ANALIZE 

https://www.medivere.de/shop/out/media/musterbefund_omega3_index.pdf

Koenzim Q10 (0204)

Laboratorijska kemijska analiza kapilarne krvi za određivanje statusa koenzima Q10.

Koenzim Q10 (također poznat kao ubikinon 50) je bitna komponenta mitohondrijskog respiratornog lanca i, kao kofaktor, ima ključnu ulogu u proizvodnji energije u stanici. Nedovoljna opskrba koenzimom Q10 z. B. pothranjenošću ili poremećenom biosintezom povlači oštećenje mitohondrijske energije i antioksidacijskog kapaciteta.

Veliki dio znanstvenog rada posvećen je terapijskim prednostima suplementacije koenzimom Q10. Rezultati upućuju na to da optimizacija opskrbe koenzimom Q10 korelira s boljim zdravljem, osobito u osoba starijih od 50 godina. U pojednostavljenom smislu, opisani su sljedeći čimbenici, koji se također mogu smatrati indikacijom za laboratorijsku medicinsku procjenu statusa koenzima Q10:

  • antioksidativni učinci
  • neuroprotektivni učinci
  • kardioprotektivni učinci
  • Poboljšanje vitalnosti i stanja
  • potporni učinak u smanjenju tjelesne težine
  • imunostabilizirajući učinci
  • terapijski učinci u parodontnim promjenama

ANALIZA OBUHVAĆA:
Koenzim Q10

CIJENA:         250 kn 1)                       280 kn 2)

MEDIVERE PRIMJER ANALIZE 

https://www.medivere.de/shop/out/media/CoenzymQ10.pdf

Amino – Screen (0203)

Aminokiseline - što je to?

Građevni blokovi proteina sačinjeni su od vitalnih aminokiselina, koje međusobno oblikuju lance. Priroda rasporeda aminokiselina proizvodi različite proteine, od kojih svaki ima različite funkcije i svojstva. Raspored se ne javlja proizvoljno, već se određuje odgovarajućim genom.

Aminokiseline su dio većine organa, reguliraju stvaranje i metabolizam enzima i igraju važnu ulogu u svim biokemijskim procesima koji se odvijaju u organizmu. Oni pružaju osnovnu skrb za zdrav i zdrav organizam i odgovorni su za izgradnju i održavanje svih funkcija. Nadalje, oni su važni regulatori u kardiovaskularnom sustavu, čine prekursor hormona i neurotransmitera, igraju temeljnu ulogu u netaknutom imunološkom sustavu i odgovorni su za stvaranje stanica i kosti.

Od najveće su važnosti 22  aminokiseline, koje se mogu svrstati u 8 "esencijalnih" i 14 "neesencijalnih" aminokiselina. Tijelo ne može proizvesti esencijalne aminokiseline, već ih mora unositi u hranu. Dakle, ukupno osam esencijalnih aminokiselina leucin, izoleucin, valin, fenilalanin, metionin, treonin, triptofan i lizin su važni dodaci prehrani za sportaše čija se potreba za aminokiselinama može brzo umnožiti. Ako ta potreba nije zadovoljena, tijelo gradi muskulaturu umjesto da je gradi. Ne-esencijalne aminokiseline, s druge strane, mogu proizvesti samo ljudsko tijelo.

Aminokiseline kao što su arginin, triptofan i fenilalanin igraju važnu ulogu u ravnoteži hormona, ciklusu spavanja i budnosti te sintezi neurotransmitera. Međutim, potrebna je određena ravnoteža u opskrbi aminokiselinama. Jer predoziranje argininom može  uzrokovati probleme s crijevima, dok povišene razine histidina mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje. Nasuprot tome, glutamin i glutaminska kiselina djeluju na prevladavanju stresa i jačaju opće mentalno stanje i performanse mozga

Zahvaljujući najmodernijoj laboratorijskoj dijagnostici, jednostavna analiza krvi pokazuje je li tijelo dovoljno opskrbljeno najvažnijim aminokiselinama. Određivanje vrijednosti provodi se s uzorkom kapilarne krvi, koju možete lako ukloniti kod kuće. Da li vrijednosti odstupaju od normalnog raspona prikazano je u laboratorijskom izvješću.

Ispitivanje krvi na amino-zaslonu uključuje analizu sljedećih 22 aminokiselina, uključujući 8 esencijalnih aminokiselina.

ANALIZA OBUHVAĆA:
Eucin,izoleucin,treonin,valin,lizin,metionin,fenilalanin,triptofan,histidin,glicin,alanin,serin,arginin,tirozin,prolin,glutaminska kiselina, glutamin, asparaginska kiselina, asparagin, taurin, ornitin, citrulin

CIJENA:         410 kn 1)                       490 kn 2)

MEDIVERE PRIMJER ANALIZE 

https://www.medivere.de/shop/out/media/musterbefund_aminoscreen.pdf

Vitamin D (0205)

Laboratorijska analiza kapilarne krvi 25 (OH) vitamina D3 u krvi za određivanje statusa vitamina D.

Vitamin D je topljivi u mastima "vitamin" koji se endogeno sintetizira iz kolesterola. Pokazuje se zbog svog porijekla, sinteze i funkcija vezanih za steroidne hormone. Dio potrebe zadovoljen je fotokemijskom sintezom vitamina D u koži. Čovjekova migracija iz središnje Afrike na sjever povećala je kožu, što je rezultiralo "učinkovitijom" upotrebom UV zraka. Ipak, solarna intenzivnost zimi u Europi nije dovoljna za pokriće potražnje! Formiranje također uvelike ovisi o vremenu provedenom na otvorenom, vremenu dana, visini i geografskoj širini, godišnjem dobu, zagađenju zraka, vrsti odjeće, pigmentaciji kože, starosti, oblaku i nanošenom kremu za sunčanje (uz stalnu upotrebu). Proizvodnja SPF 15 smanjena je za 99,5%).

ANALIZA OBUHVAĆA:
25 (OH) Vitamin D (Calcidiol)

CIJENA:         230 kn 1)                       250 kn 2)

MEDIVERE PRIMJER ANALIZE 

https://www.medivere.de/shop/out/media/VitaminDPat.pdf