ZONULIN

Crijevna barijera mora ispuniti dva kontradiktorna zadatka. Dok s jedne strane, mora biti propusna za vitamine, minerale i hranjive tvari. S druge strane, mora nas štititi od prodiranja štetnih bakterija, gljivica, virusa i zagađivača. Dakle, crijevna barijera mora regulirati propusnost vrlo selektivno. Prilikom reguliranja propusnosti, crijevna sluznica djeluje zajedno s bakterijama iz crijevne flore, s imunološkim stanicama koje se nalaze u crijevima i vegetativnim živčanim sustavom crijeva.

 

ŠTO ČINI CRIJEVNU BARIJERU?

Čvrste veze između epitelnih stanica crijeva (lat. Zonula occludens) su multiproteinski spojni kompleksi koji zatvaraju međustanični prostor te djeluju kao paracelularna difuzijska barijera. Crijevna barijera regulira dotok, na primjer, otopljenih aminokiselina, saharida, masnih kiselina, imunoglobulina, ali i alergena iz hrane i bakterijskih lipopolisaharida. Poremećaj crijevne barijere naziva se crijevna propusnost „leaky gut“. Zonulin je laboratorijski marker što ukazuje na propusnost crijevne barijere.

 

ZONULIN POVEĆAVA PROPUSNOST CRIJEVA

Zonulin je humani protein odgovoran za regulaciju čvrstih veza između epitelnih stanica crijevne barijere. Posredstvom raznih podražaja, koje emitira sluznica crijeva, zonulin se veže na specifične receptore na epitelnim stanicama crijeva. To uzrokuje kontrakciju proteina citoskeleta, što dovodi do otvaranja  prostora između epitelnih stanica. Analiza razine zonulina omogućila je uvid u propusnost crijeve barijere. Dokazano je da povećana razina zonulina korelira sa smanjenom funkcionalnošću crijevne barijera i povećanom propusnosti crijeva. Povećana crijevna propusnost se može pojaviti u kontekstu s kroničnim upalnim bolestima crijeva, poremećajima crijevne flore, celijakijom i nekim drugim autoimunim bolestima. Netolerancija na hranu ili sustavna aktivacija imunološkog sustava koja potječe iz crijeva može biti posljedica povećane propusnosti crijeva.

zonulin slika1

 POSLJEDICE POVEĆANE PROPUSNOSTI CRIJEVA:

  1. POVEĆANA INTOLERANCIJA HRANE (DAO)

Često su netolerancije na hranu sekundarne posljedice kroničnih upalnih procesa prisutnih u crijevima. Enzimi kao što su diaminoksidaza (DAO) i laktaza sintetiziraju se unutar epitela crijeva, što je razlog zašto uzrokovane morfološke promjene crijevne sluznice, nastale upalom, dovode do smanjenja njihove sinteze. Određivanje razine zonulina ne služi samo za dijagnosticiranje propusnosti crijeva, već dodatno pomaže u praćenju terapijskog procesa u kontekstu sekundarnog nedostatka DAO enzima (intolerancije na  histamin) ili sekundarnog nedostatka laktaze (intolerancija na laktozu). Kod pacijenata koji boluju od celijakije također je uočeno smanjenje razine zonulina i parametara upale prilikom provođenja stroge dijeta bez glutena.

 

  1. SMANJENA APSORPCIJA (ISKORISTIVOST)

U slučaju povećane propusnosti crijevne barijere, komponente iz hrane se probavljaju otežano te je uočena znatno lošija apsorpcija. Osnovni elementi u tragovima, kao što su cink, selen, bakar, magnezij, mangan, ili krom, imaju ključnu ulogu kao kofaktori brojnih enzima. Već manji nedostatak može dovesti do smanjenja kognitivnih sposobnosti ili povećane osjetljivosti na infekcije. Osim toga, neki minerali imaju izravan utjecaj na crijeva te poput cinka izravno djeluju na obnavljanje crijevne barijere. Dakle, za pacijente s povećanom razinom zonulina dostatna opskrba mineralima od vitalne je važnosti. Kako bi se izbjegla suficijencija, doziranje bi trebalo biti regulirano u skladu s individualnim mineralnim statusom.

  1. POVEĆANA APSORPCIJA TEŠKIH METALA

Teški metali, kao što su živa, srebro, kositar, olovo, paladij ili aluminij, mogu dospjeti u crijevo prilikom konzumiranja kontaminirane hrane ili oslobađanja metala iz zubnih pomagala. Nažalost, toksični metali prisutni su u velikoj mjeri. Povezano s crijevnom propusnošću, povećana je apsorpcija toksina u organizam, što dovodi do viših razina toksičnog stresa.

zonulin slika2

SLIKA: https://www.imd-berlin.de/en/subject-information/diagnostics-information/zonulin-a-serum-marker-as-proof-of-leaky-gut.html